Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Niezwykłe właściwości soku z ogórków kiszonych
Adam Moskal
Adam Moskal 30.03.2021 02:00

Niezwykłe właściwości soku z ogórków kiszonych

Sok z kiszonych ogórków
tibungla, Getty Images

Ogórki podczas kiszenia stają się witaminową bombą i skarbnicą wielu cennych minerałów. Bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za powstawanie kwasu mlekowego i dwutlenku węgla, żyją również w naszych jelitach, dlatego spożywanie kiszeniaków odbudowuje florę bakteryjną jelit.

Nie warto jednak ograniczać się jedynie do samych ogórków. Te, choć są pyszne i wyjątkowo zdrowe, pozostawiają ogromną ilość wartości odżywczych w zalewie, w której pływają. Picie jej regularnie może przynieść wiele zdrowotnych korzyści, które rozwiążą część problemów z organizmem. 

Sok z kiszonych ogórków pomocą na skurcze

Niekontrolowane skurcze mięśni najczęściej pojawiają się po intensywnym wysiłku fizycznym, lub zbytnim nadużywaniu kofeiny. Podczas ćwiczenia wypacamy cenne elektrolity, z kolei kawa i inne podobne napoje wypłukuje z naszych organizmów minerały. 

Sok z kiszonych ogórków zawiera w sobie mnóstwo potasu i sodu, które odpowiadają, między innymi, za poprawne przesyłanie impulsów elektrycznych pomiędzy komórkami nerwowymi. Gdy równowaga elektrolitowa jest zaburzona, mięśnie zaczynają się silnie i boleśnie kurczyć. Aby rozwiązać ten problem, codziennie przed snem pij pół szklanki tego płynu. 

Zalewa z ogórków może pomóc w zgubieniu zbędnych kilogramów

Lato jest coraz bliżej, więc wiele osób decyduje się na najróżniejsze diety, odstępstwa żywieniowe i tricki, które maja pomóc im schudnąć. Jednym z najlepszych suplementów, jakie można przyjmować w celu gubienia wagi, jest sok po kiszonych ogórkach.

Źródło: Viktoriya Telminova, Getty Images

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jakie warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy.

Zawarty w nim kwas mlekowy doskonale wspomaga metabolizm glukozy oraz tłuszczy w wątrobie. Pijąc go regularnie, wspomagamy organizm podczas procesu odchudzania. Dodatkowo w soku obecny jest błonnik, który także przyspiesza metabolizm i oczyszcza jelita. 

Pijąc sok z ogórków, poprawia się odporność

Produkty kiszone zawierają ogromną ilość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, który pozytywnie wpływa na cały układ immunologiczny. Niedobory tej witaminy bywają bardzo groźne i szkodliwe, a obecna pora roku wymaga na nas znacznie silniejszą odporność. 

Co więcej, flora bakteryjna w jelitach ma bardzo duży wpływ na wiele procesów zachodzących w ludzkim ciele. Utrzymanie jej w dobrej kondycji zwiększa szansę na odpowiednio dobrze pracującą odporność. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnyogrod.pl; wapteka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram