Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto jeść mirunę? Jej zalety zachwycają
canva/Mykola Lunov

Dlaczego warto jeść mirunę? Jej zalety zachwycają

1 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Miruna grillowana, pieczona, smażona- jest wiele sposobów na przygotowanie ryby z rodziny dorszowatych. Miruna, oprócz wyjątkowego smaku, jest wyjątkowo zdrowa i szczególnie polecana osobom chorującym na serce, astmę i alergię. Dlaczego warto jeść mirunę? Jej zalety zachwycają.

Miruna jest rybą słonowodną z gatunku dorszowatych, którą w warunkach naturalnych można spotkać w Oceanie Spokojnym. Ryby hodowlane są mniejsze, a te na wolności osiągają nawet 1,5 kg wagi. Mięso miruny jest niezwykle delikatne, kruche i bardzo aromatyczne.

Całą tuszę, jak i filety miruny kupimy w każdym sklepie rybnym i większych marketach. Ryba doskonale smakuje zarówno smażona, pieczona, grillowana, jak i gotowana na parze. Możemy przygotować ją w chrupiącej panierce, rozmąconym jajku lub oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, będzie pyszna.

Pomysł na pożywny i zdrowy obiad? Miruna w panierce podana z ziemniakami opiekanymi i surówką z kiszonej kapusty , danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy i smakuje nawet największym niejadkom.

Jeśli chcesz zgrillować całą tuszę, oprósz pieprzu cytrynowego, dodaj posiekany czosnek, odrobinę posiekanej pietruszki, skrop cytryną. Tak przygotowaną rybę owiń folią aluminiową i piecz na grillu przez kilka minut.

Dlaczego warto jeść mirunę?

Miruna jest wyjątkowo zdrową rybą- zawiera duże ilości kwasów omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm i są niezbędne w naszej diecie.

Kwasy omega-3 skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu, regulują pracę serca i uszczelniają żyły, przez co zmniejszają ryzyko zawału, miażdżycy i innych chorób układu sercowo- naczyniowego.

Ryba to również źródło antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie. Włączenie miruny do diety może więc naturalnie zmniejszyć przykre objawy astmy i alergii, a także usunąć z organizmu toksyny.

Filet z miruny w panierce

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy