Smakosze.pl Porady Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?
canva/Slaviyanka

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

21 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Karkówka jest jedną z najbardziej lubianych części wieprzowego mięsa. Poprzerastana tłuszczem, doskonale nadaje się do pieczenia, grillowania i duszenia. Przed przyrządzeniem warto ją zamarynować. Dziś powiemy wam, dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku. Choć ta marynata jest łagodna w smaku, mięso wychodzi doskonałe.

Marynaty do mięs zawierają zwykle kwaśny składnik. Może to być np. wino, trochę octu czy maślanka. Warto też użyć warzywa i przyprawy, które dodadzą pieczeni smaku i aromatu.

Oprócz klasyki, czyli soli i pieprzu, można sięgnąć po zioła, np. tymianek, rozmaryn, majeranek, a także przyprawy takie, jak ziele angielskie, goździki czy paprykę. Doskonałym dodatkiem jest też czosnek, cebula czy marchew.

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Niezależnie od tego, czy chcesz upiec karkówkę w kawałku, na grillu czy też usmażyć z niej kotlety, wcześniej warto zalać ją mlekiem. Dlaczego? Mleko sprawia, że mięso staje się miękkie, kruche i soczyste.

Poza tym znika z niego charakterystyczny zapach wieprzowiny. Mięso nabiera łagodniejszego smaku i doskonałego aromatu.

Do marynaty z mleka warto też dodać pokrojoną cebulę. Wzmocni ona działanie mleka, a jednocześnie nada mięsu ciekawego smaku.

Jak przygotować karkówkę?

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki

  • sól, pieprz

  • majeranek

  • mielona papryka

  • ok. 1 l mleka

  • 3 cebule

Przygotowanie karkówki

Mięso opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Umieść w żaroodpornym naczyniu.

Cebule obierz, pokój w piórka, obłóż nimi mięso. Zalej je mlekiem, tak by mięso było w nim zanurzone do połowy.

Mięso odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście godzin. W połowie marynowania obróć kawałek mięsa.

Karkówkę pozostaw w temperaturze pokojowej na godzinę przed pieczeniem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 2 godziny.

Jeśli szukasz innych przepisów na karkówkę, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. patent Ani Starmach na soczystą karkówkę z piekarnika , a także przepis na karkówkę pieczoną z warzywami .

karkówka pieczona
karkówka pieczona

Źródło zdjęcia: canva/Azurita

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy