Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty patent Ani Starmach na soczystą karkówkę z piekarnika
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.01.2022 01:00

Prosty patent Ani Starmach na soczystą karkówkę z piekarnika

Anna Starmach, pieczona karkówka
TRICOLORS/East News, canva/gkrphoto

Jeśli macie ochotę na pieczone mięso, zdradzimy wam prosty patent Ani Starmach. Zobaczycie, jak znana jurorka przyrządza soczystą karkówkę z piekarnika. Jeśli raz przygotujecie mięso w taki sposób, z pewnością będziecie wracać do tego przepisu. Przekonacie się bowiem, że pieczenie jest bardzo proste.

Mięso pieczone w kawałku to prosty sposób na smaczny i pożywny obiad. Wystarczy tylko odpowiednio wcześniej przyprawić karkówkę czy łopatkę, a potem włożyć do piekarnika i po mniej więcej 1,5 godziny cieszyć się jej smakiem.

Jeśli czasami pieczone mięso wychodzi wam zbyt suche, przetestujcie patent Ani Starmach. Zamarynowane mięso piecze ona w foliowym rękawie. Dzięki temu mięso jest miękkie, soczyste i bardzo smaczne.

Prosty patent Ani Starmach na soczystą karkówkę z piekarnika

Przygotowanie pieczonej karkówki Ania Starmach rozpoczyna od zamarynowania mięsa. Marynatę przyrządza z mieszanki przypraw, ziół i oliwy z oliwek. Zazwyczaj używa soli, pieprzu, czosnku, tymianku, majeranku, oregano, listka laurowego i ziaren ziela angielskiego. Opłukaną i osuszoną karkówkę naciera marynatą i wkłada na kilka godzin do lodówki.

Zamarynowane mięso wkłada do foliowego rękawa, zamyka go, pozostawiając w rękawie dużo powietrza. Potem wkłada mięso do żaroodpornego naczynia i piecze bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Czas pieczenia karkówki to zwykle godzina na każdy 1 kg mięsa.

10-15 minut przed końcem pieczenia rękaw należy rozciąć, a wierzch karkówki polać wytworzonym sosem. Dzięki temu mięso ładnie się zrumieni.

Z czym podać pieczoną karkówkę?

Pieczona karkówka doskonale będzie smakować z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Można je polać sosem spod pieczeni. Sos można też przelać do rondelka i jeszcze bardziej go zredukować na ogniu lub zagęścić mąką rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody.

Do pieczonej karkówki doskonale będzie pasować zasmażana kapusta lub buraczki. Dobrym pomysłem są też surówki, np. coleslaw, z kiszonej kapusty czy zielona sałata z dodatkami.

Jeśli chcesz poznać przepis na zasmażaną kapustę, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na surówkę Coleslaw.

pieczone mięso
pieczone mięso

Źródło zdjęcia: canva/Qwart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram