Smakosze.pl Porady Dlaczego warto moczyć karpia w mleku? Powód jest niezwykle ważny. Masa Polaków nie ma pojęcia
canva/Nikolay Artjuhoff

Dlaczego warto moczyć karpia w mleku? Powód jest niezwykle ważny. Masa Polaków nie ma pojęcia

12 grudnia 2022

Moczenie karpia w mleku jest dość popularną praktyką. Pozwala ona na usunięcie posmaku mułu z mięsa i nadaje mu delikatności. Podpowiadamy, jak przygotować rybę, by zachwyciła nawet najbardziej wybrednych smakoszy. W tym roku Wasze potrawy z karpia oczarują wszystkich gości.

Jeśli świąteczne dania z karpiem kojarzą Wam się jedynie z nieprzyjemnym posmakiem i nieatrakcyjnym zapachem, najpewniej nie próbowaliście jeszcze namaczania ryby w mleku. Procedura jest prosta, a wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Mięso wychodzi o niebo smaczniejsze. Spróbujecie?

Dlaczego moczenie karpia w mleku jest skuteczne?

Karp jest rybą o mulistym posmaku, który wielu osobom przeszkadza. Nawet kupując go z najlepszego możliwego źródła, można się nieprzyjemnie zaskoczyć. Zalanie mięsa mlekiem i odstawienie go na kilka godzin do lodówki znacząco poprawi jego walory smakowe.

Karp będzie też delikatniejszy — płyn sprawi, że ryba zmięknie i będzie rozpływała się w ustach. Nabierze też nieco aromatu z nabiału. Niektórzy dodają jeszcze cebule, by podbić ten efekt, lecz nie jest to konieczne.

Jak przeprowadzić moczenie karpia w mleku? Patent jest bardzo prosty

Zakupionego, oczyszczonego karpia zanurzamy w mleku wymieszanym z solą. Na każde pół litra powinny przypadać dwie łyżeczki przyprawy, a kupione mięso powinno być pokrojone na kawałki.

Moczenie karpia w mleku najlepiej rozpocząć wieczorem w przeddzień planowanego przyrządzania. Kilka godzin spędzone w mieszance i chłodzie sprawi, że po usmażeniu, upieczeniu lub uduszeniu ryba będzie znakomita.

Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na wigilijne przysmaki. Polecamy wyśmienitą sałatkę śledziową z burakiem . Wypróbujcie też koniecznie prostą recepturę na słodkie pierogi z makiem .

Moczenie karpia w mleku pomaga wydobyć smakMoczenie karpia w mleku pomaga wydobyć smak
canva/Hugnoi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy