Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ogórki czy ziemniaki? Co pierwsze dodajesz do zupy ogórkowej? Kolejność ma znaczenie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.12.2022 11:27

Ogórki czy ziemniaki? Co pierwsze dodajesz do zupy ogórkowej? Kolejność ma znaczenie

Ogórki czy ziemniaki? Co pierwsze dodajesz do zupy ogórkowej? Kolejność ma znaczenie
canva/Dar1930

Domowa zupa ogórkowa jest idealna na chłodniejsze dni. Wywar na bazie mięsa i warzyw doskonale rozgrzewa, a ogórki kiszone dodatkowo wzmacniają odporność. Zupa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy zastosujesz kilka sprawdzonych trików.

W zupie ogórkowej kluczowa jest kolejność dodawanych składników. Na początku ugotuj aromatyczny wywar np. na udku kurczaka i warzywach rosołowych. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki i gotuj. Do miękkich ziemniaków dodaj ogórki i wodę po ogórkach dla wzmocnienia smaku. Jeśli dodasz ogórki przed ziemniakami, ziemniaki nie ugotują się w kwaśnej wodzie, jak trzeba. Pozostaną twardawe i będą niesmaczne.

Do zupy ogórkowej dodaj starte ogórki, które przesmażysz wcześniej na łyżce masła. Przesmażone warzywa będą o wiele bardziej aromatyczne. Do zupy koniecznie dolej wodę po ogórkach kiszonych i dopraw całość majerankiem i koperkiem. Tak podana ogórkowa posmakuje całej rodzinie.

Zupę ogórkową zabiel odrobiną śmietany. Nigdy nie dodawaj śmietany bezpośrednio do garnka, ponieważ może zepsuć całe danie. Śmietanę wymieszaj w odrobinie zimnej wody lub w kilku łyżkach odlanej i ostudzonej zupy. Zahartowany produkt nie zwarzy się, a na powierzchni nie będą pływać grudki.

Rozgrzewająca, domowa zupa ogórkowa z ziemniakami

Składniki:

  • 1 udko lub ćwiartka z kurczaka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 2 marchewki

  • biała część pora

  • 7-8 ogórków kiszonych

  • pół szklanki wody po ogórkach

  • 4 ziemniaki

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • suszony majeranek

  • koperek

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

Jak ugotować najsmaczniejszą zupę ogórkową?

Udko włóż do garnka. Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler, por, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu, aż powstanie aromatyczny wywar. Szumowiny zdejmij łyżką cedzakową.

Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je z garnka. Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę, wrzuć do wywaru. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, oprósz delikatnie majerankiem i gotuj do miękkości.

W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki kiszone i podsmaż je na maśle. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj ogórki, wlej wodę po ogórkach i gotuj całość około 8 minut na małym ogniu. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Śmietanę zahartuj w odrobinie wody, dodaj do wywaru. Całość posyp posiekanym koperkiem, smacznego.

Pomysł na szybki i rozgrzewający obiad? Zupa pomidorowa jak u babci oraz zupa grzybowa według przepisu Magdy Gessler. Dania posmakują całej rodzinie.

zupa ogórkowa
canva/CCat82

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: