Dlaczego warto pić sok z buraka jesienią?
Buraki warto jeść nie tylko dlatego, że są smaczne, ale też bardzo zdrowe. Chętnie zjadamy tarte, gotowane buraczki czy czerwony barszcz. Jednak najwartościowsze są buraki jedzone na surowo albo w postaci soku. Zobacz, dlaczego warto pić sok z buraka zwłaszcza jesienią.
Buraki kuszą rubinową barwą, a także niepowtarzalnym, słodkawym smakiem. Mało które warzywo jest tak aromatyczne i pełne koloru, jak właśnie buraki. Warto jednak wiedzieć, że między innymi za ich kolorem kryje się też duża porcja zdrowia.
Dlaczego warto pić sok z buraka jesienią?
Jesień to czas, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na przeziębienia. Niższa temperatura powietrza, większa wilgotność i krótki dzień nie służą naszemu zdrowiu. Z drugiej strony, o tej porze roku buraki są najwartościowsze. Dopiero niedawno zostały zebrane, drzemie więc w nich moc wartościowych składników.
Sok z buraka zwiększa naszą odporność, więc pomoże zapobiec jesiennym infekcjom. Zawiera dużo witamin C, A i z grupy B, a także żelaza, potasu, wapnia i kwasu foliowego. Składniki te wzmacniają nasz organizm i pomagają stawić czoła przeziębieniom. Dobrze więc by było, aby sok z buraka pili dorośli i dzieci. Jest on też bardzo wskazany dla kobiet w ciąży.
Buraki i pozyskiwany z nich sok działają też odkwaszająco na organizm, co chroni nas z kolei przed stanami zapalnymi. Sok z buraka reguluje także pracę wątroby i ciśnienie krwi. Pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Warto dodać, że sok z buraka korzystnie wpływa na pracę mózgu i poprawia koncentrację. A ponieważ jest niskokaloryczny, jest też doskonałym napojem dla osób stosujących dietę odchudzającą.
Jaki sok z buraka wybrać?
W sklepach możesz kupić gotowe soki z buraka. Te w kartonie nie będą jednak miały takich walorów zdrowotnych, jakich się spodziewamy. Można za to wybrać świeżo tłoczone soki z buraków. Jednak ich cena jest dość wysoka.
Dobrym rozwiązaniem jest więc własnoręczne przygotowanie soku z buraka. Obrane i pokrojone na kawałki buraki wystarczy wrzucić do sokowirówki i gotowe. Jeśli ktoś, chce nieco przełamać ich charakterystyczny smak, może je połączyć z jabłkami lub marchewką. Sok z buraka warto też doprawić do smaku sokiem z cytryny lub pomarańczy.
Więcej ciekawych porad znajdziesz na naszej stronie. Dowiesz się z niej np. jakiego oleju lepiej nie używać do smażenia , a także, dlaczego warto jeść na czczo czosnek .
Źródło zdjęcia: canva/udra
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: jaskoweklimaty