Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jakich olejów unikać podczas smażenia potraw?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.11.2021 01:00

Jakich olejów unikać podczas smażenia potraw?

smażenie
canva/pixelshot

Lubimy smażyć, bo przygotowane w ten sposób kotlety czy racuchy przyjemnie chrupią. Jednak nie jest obojętne, na jakim tłuszczu smażymy. Nie każdy bowiem jest zdrowy i dobrze znosi podgrzewanie do wysokiej temperatury. Zobacz jakich olejów lepiej unikać podczas smażenia potraw.

Oleje roślinne należą do najzdrowszych tłuszczów. Oczywiście, tak jak wszystkie, są kaloryczne, więc spożywane w nadmiarze mogą powodować otyłość. Jednak w ich składzie zwykle znajdują się przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz mózg i serce.

Jeśli chodzi o smażenie, odbywa się ono w wysokiej temperaturze. Nie wszystkie oleje tak samo dobrze ją znoszą. Różni je bowiem nie tylko kolor, ale też skład.

Jakich olejów unikać podczas smażenia potraw?

Z całą pewnością nie należy smażyć na tzw. surowych olejach. Zwykle są one tłoczone na zimno, często też niepoddawane oczyszczaniu. Dzięki takiej obróbce zachowują w pełni walory roślin, z których je wytłoczono. Niestety są też bardziej wrażliwe na działanie wysokiej temperatury smażenia.

Tak więc, jak najbardziej używajmy oliwy z oliwek extra virgin, ale tylko na zimno, np. do sałatek, sosów. Podobne zastosowanie, a więc tylko na zimno, mają inne nierafinowane oleje. Poznasz je po tym, że zwykle są zapakowane w szklaną, często ciemną butelkę.

Do smażenia lepiej też nie używać popularnego oleju słonecznikowego. Nawet ten rafinowany jest dość wrażliwy na wysoką temperaturę i w czasie smażenia szybko dymi. Niestety wytwarzają się wtedy substancje szkodliwe dla zdrowia. Dlatego olej słonecznikowy również lepiej zachować do sałatek.

Nie smaż też na oleju palmowym. Jest on utwardzony, co może być ryzykowne dla twojego serca. Uwodornione (stałe) oleje zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także nowotworów.

Najlepsze oleje do smażenia

Do smażenia dobrze nadaje się rafinowany olej rzepakowy. Ma on neutralny smak i zapach, nie wpływa więc na walory potrawy. Poza tym dobrze znosi podgrzewanie do wysokiej temperatury. Zawiera też dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i to w bardzo korzystnych dla naszego zdrowia proporcjach. Jest też bogaty w witaminy A, E i K, a także w przeciwutleniające sterole. Olej kokosowy również dobrze nadaje się do smażenia, choć jako tłuszcz o stałej konsystencji zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z myślą o zdrowiu, nie można go więc stosować zbyt często.

Olej sezamowy jest dość odporny na wysoką temperaturę smażenia. Jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Ma jednak nie najlepsze proporcje kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3.

Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych porad, które mogą mieć wpływ na twoje zdrowie. Dowiedz się np. czym zastąpić cukier w ciastach, a także co zrobić, gdy stanie ość w gardle.

olej
olej

Źródło zdjęcia: canva / sergeyryzhov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hellozdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram