Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto pić sok z buraka?
Canva / zeleno

Dlaczego warto pić sok z buraka?

8 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Sok z buraka jest z pewnością jednym z napitków, które wyróżniają się na tle innych niepowtarzalnymi walorami smakowymi. W jego wnętrzu możemy się natknąć na wiele cennych składników odżywczych. Mowa między innymi o witaminach z grupy B oraz żelazie. Warto wiedzieć, jak przygotować domowy sok z buraka.

Smakowity sok z buraka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą fantastycznego smaku. Najzdrowszy jest oczywiście kiszony sok z buraka. Za jego sprawą możemy zatroszczyć się o nasz organizm, dostarczając mu witamin i minerałów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie sekrety skrywa sok z buraka?

Nie da się ukryć, że sok z buraka znacząco wyróżnia się na tle innych napojów. Wszystko za sprawą niecodziennego smaku, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, dlaczego warto jeść buraki .

Dziś pod lupę weźmiemy sam sok z buraka. Bordowy specjał jest źródłem cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu . Co znajdziemy w soku z kiszonych buraków?

  • witamina A

  • witamina C

  • witamina E

  • witamina K

  • witaminy z grupy B

  • wapń

  • potas

  • żelazo

  • magnez

  • fosfor

Trzeba przyznać, że powyższa lista jest imponująca. Kiszony sok z buraka dostarcza także bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na florę jelitową, a co za tym idzie, wspierają odporność organizmu .

Niezawodny przepis na kiszony sok z buraka

Sok z buraka jest prosty w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze powinni bez najmniejszych problemów przyrządzić kiszony specjał. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 3 kg obranych buraków

  • 4 l przegotowanej wody

  • kromka żytniego chleba na zakwasie

  • 2 główki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 15 ziaren ziela angielskiego

  • czarny pieprz mielony

  • 30 g soli

Buraki obieramy i kroimy w plastry. Główki czosnku dzielimy na pół. Na dnie słoika umieszczamy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy oraz połowę główki czosnku . Całość uzupełniamy o buraki. Składniki umieszczamy warstwami, do ich wyczerpania. Każdą z nich doprawiamy pieprzem.

Ostatnią warstwę powinna stanowić kromka chleba na zakwasie. Wodę gotujemy z solą i zalewamy nią zawartość naczynia. Wszystkie składniki muszą być nią w pełni przykryte. Po tygodniu sok z buraka powinien być gotowy .

Napój najlepiej działa, jeśli sięgamy po pół szklanki dwa razy dziennie. Takie urozmaicenie diety nie powinno trwać dłużej niż 3 tygodnie. Sok z buraka należy przechowywać w lodówce. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o przykrym incydencie z zakwasem .

Sok z buraka
Sok z buraka

Canva / photka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TVN Zdrowie; Parenting

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy