Smakosze.pl Porady Dlaczego warto wlać ocet jabłkowy do barszczu czerwonego?
canva/Dar1930

Dlaczego warto wlać ocet jabłkowy do barszczu czerwonego?

12 grudnia 2021

Gotujecie barszcz wigilijny i nie chcecie, by stracił swój piękny, krwisty kolor? Sięgnijcie po babciny patent, dzięki któremu potrawa będzie zachwycała wyglądem. Wlejcie octu jabłkowego do ugotowanego dania i zobaczcie, jak zmieni się kolor zupy.

Wiele jest sposobów przygotowania tej tradycyjnej potrawy. Część z nas zrobi barszcz na zakwasie , co nada mu głębokiej rubinowej barwy. Inni będą liczyli, że powolne gotowanie uchroni danie przed utratą koloru . Jest jeszcze jeden sposób, by czerwień się utrzymała.

Ocet jabłkowy jest kluczowy

Dodanie do świeżo przygotowanej zupy kwaśnego płynu będzie pomocne nie tylko w osiągnięciu odpowiedniego smaku, ale też zapewni atrakcyjny wygląd dania. Możemy w tym celu użyć octu spirytusowego czy soku z cytryny, ale to ocet jabłkowy sprawdzi się najlepiej.

Ma on mniej intensywny smak i zapach niż klasyczny ocet spirytusowy. Jest też dużo mniej kwaśny niż popularny owoc cytrusowy, którego aromat jest w stanie przyćmić smak czosnku i buraków. Pół szklanki dolane do garnka z gotującymi się burakami — jeszcze zanim będą miękkie — rozwiąże problem z blaknąca barwą barszczu.

Jak jeszcze uratować kolor barszczu?

Dobrym sposobem na podtrzymanie koloru zupy będzie również dodanie soku z ogórków kiszonych. Zakwasi on środowisko w garnku i doda nieco czosnkowego posmaku. Dodanie daniu kwasowości będzie niezbędne, jeśli barszcz przygotowujecie ze świeżych buraków.

Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na użycie zakwasu, czy wybierzecie inne metody uzyskania i podtrzymania koloru, zadbajcie o to, by zupa nie gotowała się na zbyt dużym ogniu. Kotłujący się płyn zmętnieje i nawet najlepsze triki nie pomogą w uzyskaniu klarownej i krwistoczerwonej potrawy.

Bladoróżowy barszcz uzyskacie również wtedy, gdy nie oprzecie się pokusie doprawienia potrawy śmietanką. Taki dodatek świetnie podkreśla smak, lecz należy go zarezerwować do innych zup. Będzie idealny np. w jarzynowej .

Ocet jabłkowy
Wystarczy pół szklanki octu jabłkowego, by uchronić barszcz od blaknięcia

Źródło zdjęcia: canva/5PH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy