Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?
Biszkopt wymaga odrobiny doświadczenia i pewności siebie podczas przygotowania. Jeśli chcesz, aby równomiernie wyrósł i był puszysty jak chmurka, wlej do ciasta odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu będzie także wilgotny, a podczas krojenia nie rozkruszy się.
Biszkopt stanowi bardzo ważny element praktycznie każdego tortu oraz wielu innych ciast. Bez niego krem oraz inne dodatki zwyczajnie rozpłynęłyby się w tortownicy.
Sok z cytryny działa, jak wzmacniacz proszku do pieczenia, który wydziela dzięki niemu znacznie więcej gazów. Taki biszkopt ma większą objętość i jest jeszcze bardziej delikatny.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na puszysty biszkopt
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej. Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
-
1,5 szklanki cukru
-
1,5 szklanki mąki
-
6 jajek
-
2 łyżki oleju
-
2 łyżki soku z cytryny
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka wymieszaj z sokiem z cytryny oraz proszkiem do pieczenia. Odstaw je na chwile, aby wyrosły. Białka wlej do dużej miski.
Zacznij ubijać je mikserem na sztywną pianę. Cały czas stopniowo wsypuj cukier. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wlej do białek żółtka i wymieszaj je bardzo ostrożnie szpatułką.
Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę oraz wlej olej. Po wymieszaniu ciasta przelej je do formy z wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piecz biszkopt w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Smacznego.
Źródło: canva/ ASIFE, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: shareinfo.pl