Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?
canva/Jannoon028, Getty Images

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

26 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Biszkopt wymaga odrobiny doświadczenia i pewności siebie podczas przygotowania. Jeśli chcesz, aby równomiernie wyrósł i był puszysty jak chmurka, wlej do ciasta odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu będzie także wilgotny, a podczas krojenia nie rozkruszy się.

Biszkopt stanowi bardzo ważny element praktycznie każdego tortu oraz wielu innych ciast. Bez niego krem oraz inne dodatki zwyczajnie rozpłynęłyby się w tortownicy.

Sok z cytryny działa, jak wzmacniacz proszku do pieczenia, który wydziela dzięki niemu znacznie więcej gazów. Taki biszkopt ma większą objętość i jest jeszcze bardziej delikatny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na puszysty biszkopt

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej. Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1,5 szklanki mąki

  • 6 jajek

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka wymieszaj z sokiem z cytryny oraz proszkiem do pieczenia. Odstaw je na chwile, aby wyrosły. Białka wlej do dużej miski.

Zacznij ubijać je mikserem na sztywną pianę. Cały czas stopniowo wsypuj cukier. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wlej do białek żółtka i wymieszaj je bardzo ostrożnie szpatułką.

Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę oraz wlej olej. Po wymieszaniu ciasta przelej je do formy z wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piecz biszkopt w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Smacznego.

Biszkopt

Źródło: canva/ ASIFE, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy