Przepis na pierogi z mięsem po rosole
![pierogi z mięsem](https://images.iberion.media/images/1920/3ru6o_T_Uk_Xu_Ac_Fpo_Dhtu_B_Kz_Projekt_bez_tytulu_2021_09_25_T213915_286_e3e9d1fb82.jpg)
W niektórych domach na stole często gości rosół, ale nie ma amatorów na gotowane mięso. Tymczasem jest ono bardzo smaczne i doskonałe do kilku potraw. Dziś przedstawimy wam przepis na pierogi z mięsem po rosole. Będziecie nimi zachwyceni.
Mięso z rosołu czasami jest dokładane na talerze, czasami zjadane na drugie danie. Jednak nie wszyscy są wielbicielami mięsa gotowanego. A szkoda, bo jest ono lekkostrawne i bardzo smaczne. Gotowało się bowiem długo w towarzystwie warzyw i przypraw. Naprawdę, aż szkoda nie wyczarować z niego jakiejś pysznej potrawy.
Mięso po rosole będzie doskonałe na pasztet. Możecie też z niego przygotować farsz np. do naleśników, krokietów czy pierogów. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a nowa potrawa zostanie zjedzona ze smakiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pierogi z mięsem po rosole
Składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
ok. 200 ml dobrze ciepłej wody
1 łyżka masła
sól
na farsz:
ok. 500 g gotowanego mięsa z rosołu
1 marchewka z rosołu
1 pietruszka z rosołu
1 mała cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie pierogów z mięsem
Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj sporą szczyptę soli i stopione masło. Dolewając dobrze ciepłej wody, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Przykryj je ściereczką.
Mięso z rosołu oczyść z kości i chrząstek, pokrój na kawałki. Przepuść je wraz z marchewką i pietruszką przez maszynkę do mielenia. Możesz je też rozdrobnić w melakserze.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do zmielonego mięsa razem ze śmietaną. Wymieszaj, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Ciasto podziel na kilka części. Każdą cienko rozwałkowuj i szklanką wykrawaj krążki. Na każdym krążku ciasta kładź porcję farszu, zlep pierogi.
W garnku zagotuj dużą ilość wody, osól ją. Włóż do niej pierogi, gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu jak wypłyną na powierzchnię.
Pierogi wyjmij, podawaj okraszone cebulką zrumienioną na oleju albo cebulką podsmażoną z boczkiem.
![lepienie pierogów](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3ZWs4JDcL6GEM4cLUAkZjS/51233d9d3d3693a06350df11f96c1e83/Projekt_bez_tytu_u_-_2021-09-25T214432.014.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/okskukuruza
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![Anna Mucha](https://images.iberion.media/images/origin/Anna_Mucha_5827c9f5b2.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)