Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na pierogi z mięsem po rosole
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.09.2021 02:00

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

pierogi z mięsem
canva/BreakingTheWalls

W niektórych domach na stole często gości rosół, ale nie ma amatorów na gotowane mięso. Tymczasem jest ono bardzo smaczne i doskonałe do kilku potraw. Dziś przedstawimy wam przepis na pierogi z mięsem po rosole. Będziecie nimi zachwyceni.

Mięso z rosołu czasami jest dokładane na talerze, czasami zjadane na drugie danie. Jednak nie wszyscy są wielbicielami mięsa gotowanego. A szkoda, bo jest ono lekkostrawne i bardzo smaczne. Gotowało się bowiem długo w towarzystwie warzyw i przypraw. Naprawdę, aż szkoda nie wyczarować z niego jakiejś pysznej potrawy.

Mięso po rosole będzie doskonałe na pasztet. Możecie też z niego przygotować farsz np. do naleśników, krokietów czy pierogów. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a nowa potrawa zostanie zjedzona ze smakiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • ok. 200 ml dobrze ciepłej wody

  • 1 łyżka masła

  • sól

na farsz:

  • ok. 500 g gotowanego mięsa z rosołu

  • 1 marchewka z rosołu

  • 1 pietruszka z rosołu

  • 1 mała cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki śmietany

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie pierogów z mięsem

Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj sporą szczyptę soli i stopione masło. Dolewając dobrze ciepłej wody, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Przykryj je ściereczką.

Mięso z rosołu oczyść z kości i chrząstek, pokrój na kawałki. Przepuść je wraz z marchewką i pietruszką przez maszynkę do mielenia. Możesz je też rozdrobnić w melakserze.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do zmielonego mięsa razem ze śmietaną. Wymieszaj, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Ciasto podziel na kilka części. Każdą cienko rozwałkowuj i szklanką wykrawaj krążki. Na każdym krążku ciasta kładź porcję farszu, zlep pierogi.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, osól ją. Włóż do niej pierogi, gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu jak wypłyną na powierzchnię.

Pierogi wyjmij, podawaj okraszone cebulką zrumienioną na oleju albo cebulką podsmażoną z boczkiem.

lepienie pierogów
lepienie pierogów

Źródło zdjęcia: canva/okskukuruza

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram