Smakosze.pl
pierogi z mięsem

canva/BreakingTheWalls

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

10 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

W niektórych domach na stole często gości rosół, ale nie ma amatorów na gotowane mięso. Tymczasem jest ono bardzo smaczne i doskonałe do kilku potraw. Dziś przedstawimy wam przepis na pierogi z mięsem po rosole. Będziecie nimi zachwyceni.

Mięso z rosołu czasami jest dokładane na talerze, czasami zjadane na drugie danie. Jednak nie wszyscy są wielbicielami mięsa gotowanego. A szkoda, bo jest ono lekkostrawne i bardzo smaczne. Gotowało się bowiem długo w towarzystwie warzyw i przypraw. Naprawdę, aż szkoda nie wyczarować z niego jakiejś pysznej potrawy.

Mięso po rosole będzie doskonałe na pasztet. Możecie też z niego przygotować farsz np. do naleśników, krokietów czy pierogów. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a nowa potrawa zostanie zjedzona ze smakiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • ok. 200 ml dobrze ciepłej wody

  • 1 łyżka masła

  • sól

na farsz:

  • ok. 500 g gotowanego mięsa z rosołu

  • 1 marchewka z rosołu

  • 1 pietruszka z rosołu

  • 1 mała cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki śmietany

  • majeranek

  • sól, pieprz

Puszyste ciasto na naleśniki

Jak zrobić niezwykle puszyste ciasto na naleśniki?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie pierogów z mięsem

Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj sporą szczyptę soli i stopione masło. Dolewając dobrze ciepłej wody, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Przykryj je ściereczką.

Mięso z rosołu oczyść z kości i chrząstek, pokrój na kawałki. Przepuść je wraz z marchewką i pietruszką przez maszynkę do mielenia. Możesz je też rozdrobnić w melakserze.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do zmielonego mięsa razem ze śmietaną. Wymieszaj, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Ciasto podziel na kilka części. Każdą cienko rozwałkowuj i szklanką wykrawaj krążki. Na każdym krążku ciasta kładź porcję farszu, zlep pierogi.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, osól ją. Włóż do niej pierogi, gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu jak wypłyną na powierzchnię.

Pierogi wyjmij, podawaj okraszone cebulką zrumienioną na oleju albo cebulką podsmażoną z boczkiem.

lepienie pierogów

lepienie pierogów

Źródło zdjęcia: canva/okskukuruza

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >