Smakosze.pl

canva/Yana Gayvoronskaya

Jak zrobić niezwykle puszyste ciasto na naleśniki?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Naleśniki są jednym z dań, które można zaserwować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. W zależności od użytych składników możemy też wyróżnić naleśniki cienkie oraz wyjątkowo puszyste. Przedstawiamy wam recepturę na ten drugi typ. Sekret tkwi w dodatku sody oczyszczonej.

Do tych naleśników będzie pasowało niemal wszystko. Równie dobrym wyborem będzie polanie ich syropem klonowym lub słodką śmietanką, jak i posmarowanie masłem orzechowym czy innym kremem z orzechów. Pyszną opcją jest też dodanie dżemu czy musu owocowego. Szczególnie polecamy prażone jabłka z tego przepisu .

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na puszyste i pyszne naleśniki

Składniki:

  • 200 g mąki

  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego

  • 2 jaja

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • 50 g cukru

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierająca powłoką. Naleśniki smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Gotowe przenosimy na talerze i podajemy z ulubionymi dodatkami.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Ciasto w tym przepisie powinno być odrobinę gęstsze niż to tradycyjne. Jeśli po wymieszaniu składników takie nie będzie, należy dosypać mąki. Uważajmy jednak, by nie przesadzić z jej ilością — zbyt gęsta masa spowoduje, że placuszki będą płaskie.

Bardzo ważne jest smażenie na średnim ogniu. Zagwarantuje nam ono, że nasze naleśniki się nie przypalą, a jednocześnie ciasto będzie miało szansę trochę urosnąć. Olej dodany do masy z kolei spowoduje, że naleśniki łatwiej zdejmiemy z patelni.

Jeśli w przepisie pominiecie cukier, naleśniki będą dobrze smakowały z wytrawnymi dodatkami np. z jajkiem sadzonym i boczkiem albo z sosem szpinakowym przyrządzonym według tego przepisu (wystarczy, że pominiemy etap dodawania makaronu).

naleśniki na patelni
naleśniki na patelni

Źródło zdjęcia: canva/cottonbro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >