Jak zrobić niezwykle puszyste ciasto na naleśniki?
Naleśniki są jednym z dań, które można zaserwować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. W zależności od użytych składników możemy też wyróżnić naleśniki cienkie oraz wyjątkowo puszyste. Przedstawiamy wam recepturę na ten drugi typ. Sekret tkwi w dodatku sody oczyszczonej.
Do tych naleśników będzie pasowało niemal wszystko. Równie dobrym wyborem będzie polanie ich syropem klonowym lub słodką śmietanką, jak i posmarowanie masłem orzechowym czy innym kremem z orzechów. Pyszną opcją jest też dodanie dżemu czy musu owocowego. Szczególnie polecamy prażone jabłka z tego przepisu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na puszyste i pyszne naleśniki
Składniki:
200 g mąki
250 ml mleka lub napoju roślinnego
2 jaja
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
50 g cukru
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierająca powłoką. Naleśniki smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Gotowe przenosimy na talerze i podajemy z ulubionymi dodatkami.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Ciasto w tym przepisie powinno być odrobinę gęstsze niż to tradycyjne. Jeśli po wymieszaniu składników takie nie będzie, należy dosypać mąki. Uważajmy jednak, by nie przesadzić z jej ilością — zbyt gęsta masa spowoduje, że placuszki będą płaskie.
Bardzo ważne jest smażenie na średnim ogniu. Zagwarantuje nam ono, że nasze naleśniki się nie przypalą, a jednocześnie ciasto będzie miało szansę trochę urosnąć. Olej dodany do masy z kolei spowoduje, że naleśniki łatwiej zdejmiemy z patelni.
Jeśli w przepisie pominiecie cukier, naleśniki będą dobrze smakowały z wytrawnymi dodatkami np. z jajkiem sadzonym i boczkiem albo z sosem szpinakowym przyrządzonym według tego przepisu (wystarczy, że pominiemy etap dodawania makaronu).
Źródło zdjęcia: canva/cottonbro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradcasmaku