Jak dobrze doprawić leczo?
Tradycyjne węgierskie leczo ma w naszym kraju sporą rzeszę wielbicieli. Proste w przygotowaniu, jednogarnkowe danie jest smaczne i rozgrzewające. Wszystko za sprawą przypraw, którym zawdzięcza swój wyjątkowy charakter. Podpowiadamy, które z nich są najlepszym dodatkiem.
Leczo często gości na naszych stołach, gdy robi się chłodniej. Zupełnie niesłusznie bowiem, jako danie bogate w warzywa, posiada szereg wartości odżywczych. Zwłaszcza wtedy, gdy zdecydujemy się przygotować je w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej.
Polecamy sięgnąć do naszego prostego przepisu i spróbować wersji z cukinią. Zanim przystąpicie do gotowania, zerknijcie też koniecznie na kilka wskazówek od Roberta Makłowicza, zawartych w artykule dotyczącym tego dania.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak przyprawić leczo, by było wyjątkowo aromatyczne
Do doprawienia leczo można użyć wyłącznie pieprzu i soli. Zdecydowanie lepiej jest jednak skorzystać z bogactwa smaków i aromatów oferowanych przez przyprawy. Sprawdźcie kilka idealnie dopasowanych propozycji.
Cebula
Cebula to jeden z kluczowych składników leczo. Jej pikantny smak jest konieczny, jeśli chcemy, aby danie nabrało charakteru. Zgodnie z tradycyjnym przepisem cebulę podsmażyć należy na smalcu. Zdecydowanie zdrowiej jednak — a przy tym nadal smacznie — będzie zeszklić ją na oleju rzepakowym.
Czosnek
Czosnek to przyprawa idealna do nadania leczo wyrazistości. Aby doprawić nim danie, najlepiej posiekać kilka jego ząbków i delikatnie podsmażyć je przed dodaniem. Należy uważać, aby czosnku przy tym zbyt mocno nie przyrumienić — nabiera on wtedy gorzkiego smaku.
Sproszkowana papryka
Bazą leczo jest warzywo, z którego słyną Węgry, czyli papryka. Jej smak warto dodatkowo podkreślić poprzez dodatek przyprawy w proszku. Rewelacyjnie sprawdzi się tu papryka wędzona, której głęboki, dymny aromat podbije także smak mięsa. Warto też dodać paprykę ostrą, np. chilli czy pieprz cayenne. Pamiętajmy, tylko aby dodawać je stopniowo, na bieżąco kontrolując poziom ostrości.
Zioła suszone
Zioła są doskonałym pomysłem na podkręcenie mięsno-warzywnego smaku leczo. Doskonale pasuje do niego aromatyczna mieszanka ziół prowansalskich, bułgarska czubrica na bazie cząbru czy duet bazylia i oregano, które znakomicie komponują się z pomidorami i papryką.
Do gotowania potrawy warto użyć także ziela angielskiego i liści laurowych, które należy wyjąć przed podaniem. Sprawdzą się także tymianek, majeranek, czosnek niedźwiedzi czy estragon. Tu jednak należy być ostrożniejszym w doprawianiu — te przyprawy są dość wyraziste i mogą zdominować smak dania.
Źródło zdjęcia: canva/irinaburakova
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: polenastole