Smakosze.pl

canva/Piotr Krzeslak

Jak dobrze doprawić leczo?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tradycyjne węgierskie leczo ma w naszym kraju sporą rzeszę wielbicieli. Proste w przygotowaniu, jednogarnkowe danie jest smaczne i rozgrzewające. Wszystko za sprawą przypraw, którym zawdzięcza swój wyjątkowy charakter. Podpowiadamy, które z nich są najlepszym dodatkiem.

Leczo często gości na naszych stołach, gdy robi się chłodniej. Zupełnie niesłusznie bowiem, jako danie bogate w warzywa, posiada szereg wartości odżywczych. Zwłaszcza wtedy, gdy zdecydujemy się przygotować je w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej.

Polecamy sięgnąć do naszego prostego przepisu i spróbować wersji z cukinią. Zanim przystąpicie do gotowania, zerknijcie też koniecznie na kilka wskazówek od Roberta Makłowicza , zawartych w artykule dotyczącym tego dania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przyprawić leczo, by było wyjątkowo aromatyczne

Do doprawienia leczo można użyć wyłącznie pieprzu i soli. Zdecydowanie lepiej jest jednak skorzystać z bogactwa smaków i aromatów oferowanych przez przyprawy. Sprawdźcie kilka idealnie dopasowanych propozycji.

Cebula

Cebula to jeden z kluczowych składników leczo. Jej pikantny smak jest konieczny, jeśli chcemy, aby danie nabrało charakteru. Zgodnie z tradycyjnym przepisem cebulę podsmażyć należy na smalcu. Zdecydowanie zdrowiej jednak — a przy tym nadal smacznie — będzie zeszklić ją na oleju rzepakowym.

Czosnek

Czosnek to przyprawa idealna do nadania leczo wyrazistości. Aby doprawić nim danie, najlepiej posiekać kilka jego ząbków i delikatnie podsmażyć je przed dodaniem. Należy uważać, aby czosnku przy tym zbyt mocno nie przyrumienić — nabiera on wtedy gorzkiego smaku.

Sproszkowana papryka

Bazą leczo jest warzywo, z którego słyną Węgry, czyli papryka. Jej smak warto dodatkowo podkreślić poprzez dodatek przyprawy w proszku. Rewelacyjnie sprawdzi się tu papryka wędzona, której głęboki, dymny aromat podbije także smak mięsa. Warto też dodać paprykę ostrą, np. chilli czy pieprz cayenne. Pamiętajmy, tylko aby dodawać je stopniowo, na bieżąco kontrolując poziom ostrości.

Zioła suszone

Zioła są doskonałym pomysłem na podkręcenie mięsno-warzywnego smaku leczo. Doskonale pasuje do niego aromatyczna mieszanka ziół prowansalskich, bułgarska czubrica na bazie cząbru czy duet bazylia i oregano, które znakomicie komponują się z pomidorami i papryką.

Do gotowania potrawy warto użyć także ziela angielskiego i liści laurowych, które należy wyjąć przed podaniem. Sprawdzą się także tymianek, majeranek, czosnek niedźwiedzi czy estragon. Tu jednak należy być ostrożniejszym w doprawianiu — te przyprawy są dość wyraziste i mogą zdominować smak dania.

papryka i pomidory na stole
papryka i pomidory na stole

Źródło zdjęcia: canva/irinaburakova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polenastole

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >