Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto włożyć liście laurowe do opakowania z mąką?
canva/LeszekCzerwonka, Getty Images

Dlaczego warto włożyć liście laurowe do opakowania z mąką?

17 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Liście laurowe znacznie wpływają na smak oraz aromat wielu potraw, lecz można wykorzystywać je również w inny sposób. Jeśli użerasz się z molami spożywczymi w mące, włóż do niej dwa liście laurowe. Ich intensywny zapach odstrasza insekty lubujące się w naszych produktach spożywczych.

Liście laurowe znane są ze swoich szerokich zastosowań kulinarnych. Doskonale wzbogacają smak pieczonych czy duszonych mięs, gotowanych sosów, zup oraz gulaszów.

Można znaleźć je w każdym domu, ponieważ zawsze warto mieć ich spory zapas - nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na aromatyczny rosół. Poza gotowaniem można wykorzystać je do innych rzeczy.

Włóż liść laurowy do mąki

Mole spożywcze są wyjątkowo irytującymi owadami, które dodatkowo niszczą wiele produktów spożywczych. Na szczęście jest banalnie prosty sposób, aby z nimi walczyć.

Jeśli nie jesteś w stanie rozwiązać tego problemu, po prostu włóż do słoika lub paczki z mąką kilka silnie pachnących liści laurowych, a następnie całość szczelnie zamknij.

Olejki eteryczne zawarte w tej przyprawie są drażniące dla wielu insektów, w tym moli spożywczych, które starają się go unikać. Dzięki temu nie będą próbowały dostać się do szafek z jedzeniem.

Jak jeszcze wykorzystać liście laurowe?

Te niepozorne listki świetnie sprawdzają jako podstawa do przygotowania prozdrowotnego naparu. Wykazują właściwości rozgrzewające, co poprawia działanie układu pokarmowego.

Aby sporządzić napar, zmiel 5 liści laurowych w moździerzu kuchennym, przesyp pył do kubka i zalej ciepłą, lecz nie wrzącą wodą. Odstaw całość na około 10 minut pod przykryciem.

Taki napój należy pić po posiłku, co ułatwi przyswajanie wartości odżywczych, przyspieszy metabolizm, a także da przyjemne uczucie rozgrzania na całym ciele.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak dokładnie działa napar z liści laurowych Ten tekst zdradza przepis na napój cynamonowo laurowy.

Liście laurowe

Źródło zdjęcia: canva/OlafSpeier, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy