Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > To najlepszy sposób na ananasa. Świetnie pasuje i do lodów, i do mięsa
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.04.2024 08:37

To najlepszy sposób na ananasa. Świetnie pasuje i do lodów, i do mięsa

lody z grillowanym ananasem
Fot. Canva/Azurita

Poznaj niezwykłą metodę na przyrządzenie ananasa. Nada się nie tylko do lodowych deserów, ale także do mięs. Jego smak jest obłędny, a sposób przygotowania – banalnie prosty. Poznaj go i zaskocz domowych smakoszy. Będą wniebowzięci. 

Świetny dodatek do mięs i lodów

Warto poznać tę metodę przygotowania ananasa nie tylko dlatego, że jest bardzo smaczny, ale też dlatego, że obecnie ten produkt jest bardzo tani. W popularnych sklepach jego cena waha się od 5 do 6 złotych. To prawdziwa okazja, która sprzyja kulinarnym eksperymentom. 

Ananas przygotowany sposobem, który dokładnie opiszę poniżej, sprawi, że ten słodki owoc będzie nadawał się nie tylko do deserów, ale też do mięs. Koniecznie musisz wypróbować tę metodę, a być może wpadniesz na jeszcze więcej pomysłów dań, do których możesz dodać tego ananasa. 

burger.jpg
Fot. Canva/Arijuhani
Dodaj kilka plasterków do miodu z mniszka. Wzmocnisz jego działanie o stokroć

Grill nie tylko dla mięsa

Czy wpadłaś kiedyś na pomysł, aby grillować ananasa? Jeżeli nie, koniecznie musisz spróbować. Smakuje doskonale, a wyciekający z niego sok, łączy się z daniem i tworzy niesamowity smak. Gorący ananas w połączeniu z lodami lekko je topi, dzięki czemu całość smakuje obłędnie. Ananas doskonale łączy się także w połączeniu z grillowanym mięsem, w szczególności, jeżeli dodasz je do burgera. Spróbuj, eksperymentuj i przekonaj się sama.

Jak grillować ananasa?

Wiesz już, że ananas w połączeniu z różnymi daniami smakuje doskonale, ale pewnie zastanawiasz się, jak to zrobić. Już śpieszę z wyjaśnieniem. Ananasa można grillować na ruszcie, na żywym ogniu lub w kuchni – na patelni grillowej. 

Krążki ananasa obtocz w miodzie, wtedy będzie doskonale smakował z lodami. Jeżeli dodajesz go do mięsa, posmaruj owoc ostrym sosem, masłem lub solą. Niezależnie, w czym obtaczasz ananasa, grilluj go od 2 do 3 minut z każdej strony i gotowe. 

ana nas.jpg
Fot. Canva/Pineaple Studio