Smakosze.pl
Zawartość domowej lodówki

canva/Thinkstock Images

Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce?

17 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Komu nie zdarzyło się przygotować zbyt dużej ilości jedzenia? Nie zawsze mamy możliwość czy chęć, by je od razu zamrażać. Jak więc bezpiecznie przechowywać je w lodówce? Zdradzamy parę pomysłów.

Cele przechowywania żywności jest jeden — jak najdłużej zachować jej świeżość. Niska temperatura, jaka panuje w lodówce, będzie nam sprzyjać. Oprócz zachowania urządzenia w dobrej kondycji powinniśmy rozważnie dobierać metody i narzędzia, jakie wykorzystamy do magazynowania jedzenia.

Czym przykryć chowane do lodówki jedzenie?

Najlepszym sposobem zabezpieczenia potraw przed utratą świeżości i wysychaniem jest przełożenie ich do szczelnych pojemników szklanych lub plastikowych. Sprawdzą się dedykowane pojemniki, słoiki, popularnie wykorzystywane przez nasze babcie pudełka po lodach, a nawet opakowania po serkach czy pastach z plastikowymi pokrywkami.

Jeśli jednak nie dysponujemy takimi kontenerkami, danie można włożyć do lodówki, w naczyniu, w którym się znajduje. Uprzednio przykrywamy je folią — przezroczystą, spożywczą albo aluminiową.

Surówka weselna

Delikatna surówka weselna z białej kapusty i składnika niespodzianki

CZYTAJ DALEJ

Tę pierwszą wybierajmy, jeśli mamy do czynienia z żywnością umieszczoną w metalowej misce. Aluminiowa folia, która zetknie się z metalowym naczyniem, wejdzie w reakcję z jedzeniem i w efekcie smak dania się zepsuje.

Folia aluminiowa może jednak być wykorzystana do zakrycia jedzenia włożonego do każdego innego naczynia. Ma dwie strony: błyszcząca, która zatrzymuje ciepło, i matową, która je przepuszcza. Warto więc owijać jedzenie matową stroną do środka. W ten sposób folia będzie przewodzić chłód produkowany przez lodówkę.

Po inne przydatne rady dotyczące przechowywania żywności zajrzyjcie na naszą stronę. Ten artykuł podpowiada, gdzie trzymać wybrane produkty, by dłużej były świeże. Z tego natomiast dowiecie się jak poprawnie składować mąkę.

Plastikowe pojemniki do przechowywania

Plastikowe pojemniki do przechowywania

Źródło zdjęcia: canva/sergeyryzhov

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >
Zamrożone mięso

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >
Najgorsze błędy podczas gotowania rosołu

Porady

Najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć grzyby?

Czytaj więcej >
Idealny sernik

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Czytaj więcej >

Porady

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Czytaj więcej >