Przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczane
Któż z nas ich nie lubi? Chrupiące, rumiane i pyszne placki ziemniaczane królują na polskich stołach. Każdy jednak przygotowuje je nieco inaczej. Dziś prezentujemy wam recepturę Ewy Wachowicz, z której wychodzą naprawdę dobrze.
Przepis na placki ziemniaczane Ewy Wachowicz
Składniki:
4 ziemniaki
½ średniej cebuli
1 garść ulubionego tartego sera żółtego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz w ilości do smaku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 jajo
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
olej do smażenia
Proponowane dodatki:
łosoś wędzony i sos koperkowy
kwaśna śmietana oraz natka pietruszki lub szczypiorek
sos jabłkowy
żurawina ze słoika i oscypek
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy. Ziemniaki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy.
W misce z ziemniakami umieszczamy cebulkę i roztrzepane jajo oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy masę solą i pieprzem. Dodajemy starty ser i tyle jogurtu, aby otrzymać gęstą masę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką formujemy niewielkie placki i wykładamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor z obu stron i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Placki podajemy z kwaśną śmietaną i posiekanymi ziołami. Do dania pasować będzie także śmietanowy sos koperkowy w towarzystwie łososia wędzonego. Jeśli macie natomiast ochotę, by zjeść te placki na słodko, nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po sos jabłkowy czy żurawinę ze słoika. Ta ostatnia sprawdzi się doskonale w połączeniu z tartym oscypkiem.
Wypróbujcie również inne receptury Ewy Wachowicz. Z pewnością do gustu przypadnie Wam przepis na dyniową zupę krem. Na deser natomiast polecamy to niezwykle aromatyczne ciasto z jabłkami, które zachwyci waszych gości.
Źródło zdjęcia: canva/Wiktory
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz