Smakosze.pl
Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz

Pawel Wodzynski/East News; Canva/Iaroshenko

Przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczane

17 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Któż z nas ich nie lubi? Chrupiące, rumiane i pyszne placki ziemniaczane królują na polskich stołach. Każdy jednak przygotowuje je nieco inaczej. Dziś prezentujemy wam recepturę Ewy Wachowicz, z której wychodzą naprawdę dobrze.

Przepis na placki ziemniaczane Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 ziemniaki

  • ½ średniej cebuli

  • 1 garść ulubionego tartego sera żółtego

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 1 jajo

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

  • olej do smażenia

Proponowane dodatki:

  • łosoś wędzony i sos koperkowy

  • kwaśna śmietana oraz natka pietruszki lub szczypiorek

  • sos jabłkowy

  • żurawina ze słoika i oscypek

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy. Ziemniaki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy.

W misce z ziemniakami umieszczamy cebulkę i roztrzepane jajo oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy masę solą i pieprzem. Dodajemy starty ser i tyle jogurtu, aby otrzymać gęstą masę.

Majonez od Magdy Gessler

Domowy majonez według przepisu Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką formujemy niewielkie placki i wykładamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor z obu stron i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Placki podajemy z kwaśną śmietaną i posiekanymi ziołami. Do dania pasować będzie także śmietanowy sos koperkowy w towarzystwie łososia wędzonego. Jeśli macie natomiast ochotę, by zjeść te placki na słodko, nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po sos jabłkowy czy żurawinę ze słoika. Ta ostatnia sprawdzi się doskonale w połączeniu z tartym oscypkiem.

Wypróbujcie również inne receptury Ewy Wachowicz. Z pewnością do gustu przypadnie Wam przepis na dyniową zupę krem. Na deser natomiast polecamy to niezwykle aromatyczne ciasto z jabłkami, które zachwyci waszych gości.

Placki ziemniaczane na desce drewnianej

Placki ziemniaczane na desce drewnianej

Źródło zdjęcia: canva/Wiktory

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >