Dlaczego warto wstawić cebulę do lodówki? Dietetyk podał ważny powód
Płaczesz podczas krojenia cebuli? Zastosuj prostą sztuczkę dietetyka klinicznego. Michał Wrzosek zdradził świetny sposób na krojenie warzyw bez łez. Wystarczy wstawić cebulę na kilka minut do lodówki. Schłodzona nie będzie uwalniać związków siarki, które podrażniają oczy.
Krojenie cebuli powoduje podrażnienie oczu i łzy
Cebula jest bardzo uniwersalnym warzywem. Dodajemy ją do zup, sałatek, dań głównych. Cebula przesmażona na maśle będzie świetną bazą na jajecznicę lub mięsny, gęsty sos. Niestety krojenie warzywa nie należy do najprzyjemniejszych. Z pomocą przychodzi znany dietetyk.
Michał Wrzosek jest dietetykiem klinicznym, który dzieli się swoją wiedzą w mediach społecznościowych. Jego kanał Michał Wrzosek na YouTube obserwuje ponad 100 tysięcy osób. Dietetyk często udostępnia krótkie filmy, na których wyjaśnia, jakie produkty są zdrowe, czego lepiej unikać i jak ułatwić sobie gotowanie.
Niedawno dietetyk zdradził, dlaczego warto wstawić cebulę do lodówki. To prosty i skuteczny trik, aby łatwiej ją było kroić. Cebulę powinniśmy przechowywać jednak nie w lodówce, a w szafce kuchennej lub spiżarni. Zbyt wysoka temperatura i dostęp do promieni słonecznych znacznie przyspieszają psucie.
Zdjęcia i materiał wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Michał Wrzosek na YouTube.
Babcia Basia pokazała wszystkim jak robi krupnik. 1 porada jest kluczowa
Wstaw cebulę do lodówki. Efekt zauważysz od razu
Wrzosek wyjaśnił niedawno, dlaczego warto włożyć cebulę do lodówki na kilka minut przed krojeniem. Podczas krojenia uszkadzamy strukturę warzywa, co skutkuje uwalnianiem lotnych związków siarki, które podrażniają nasze oczy.
Dietetyk zaznaczył, że wstawienie cebuli do lodówki sprawia, że drażniące związki nie uwalniają się. Schłodzone warzywo nie będzie wytwarzać enzymów, które odpowiadają za łzawienie. Cebula nie będzie też aż tak mocno pachnieć.
Jak przechowywać cebulę?
Cebulę przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, np. w kuchennej szafce z dala od piekarnika i kuchenki gazowej lub w spiżarni. Warzywo najlepiej przełożyć do parcianego lub lnianego woreczka, aby umożliwić odpowiednią wentylację.
W takich warunkach cebula zachowa świeżość i smak przez wiele tygodni. Przechowywana niewłaściwie natomiast bardzo szybko zaczyna się psuć. Staje się miękka, śliska, a nawet pojawia się na niej pleśń.
Jakie produkty z Biedronki są godne polecenia? Dietetyk zdradził 5 produktów z prostym składem. Która kawa jest zdrowsza? Sypana, czy rozpuszczalna?