Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Zdrowsza jest kawa rozpuszczalna czy sypana? Dietetyk nie ma wątpliwości
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.02.2023 08:49

Zdrowsza jest kawa rozpuszczalna czy sypana? Dietetyk nie ma wątpliwości

Kawa rozpuszczalna, czy sypana? Która jest zdrowsza?
screen pochodzi z filmu Dr Bartek Kulczyński na YouTube, canva/Photopips, canva/jn_design

Popularny dietetyk wziął pod lupę kawę rozpuszczalną i sypaną. Zdradził, jak są przygotowywane i który rodzaj jest zdrowszy. Okazuje się, że lepszym wyborem jest kawa rozpuszczalna. Nie zawiera chemii, a jest łagodniejsza dla żołądka.

Kawa rozpuszczalna czy sypana?

Wiele osób uważa, że kawa sypana jest najzdrowsza, ponieważ jest efektem zmielenia ziaren. Kawa rozpuszczalna natomiast to nic innego, jak chemiczny granulat, który z aromatycznym napojem nie ma nic wspólnego. Głos w sprawie zabrał Bartek Kulczyński, znany, polski dietetyk.

Dietetyk kliniczny na swoim kanale na YouTube, Dr Bartek Kulczyński, zdradza wiele ciekawostek dotyczących produktów spożywczych i dzieli się swoją wiedzą. Ostatnio Kulczyński postanowił porównać kawę rozpuszczalną i sypaną i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Dietetyk wyjaśnił, jak powstaje kawa rozpuszczalna i czym różni się od kawy sypanej. Warto wspomnieć również, że filiżanka małej, czarnej kawy ma zaledwie 2 kalorie. Kawa z mlekiem to około 44 kcal. Macchiato z syropem smakowym to około 250 kcal, z bitą śmietaną i innymi dodatkami nawet 400. 

O ile picie czarnej kawy wpływa na poprawę koncentracji i ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, tak kawy z dużą ilością cukru, syropów i innych dodatków powodują senność i sprzyjają powstaniu wielu chorób, w tym cukrzycy, nadciśnienia i otyłości.

 

 

Jak wybrać najlepsze mięso mielone? Tej nazwy unikaj jak ognia Tego w Kuchennych Rewolucjach jeszcze nie było. Gessler w szoku

Jak powstaje kawa rozpuszczalna i sypana?

Kawa rozpuszczalna powstaje z ziaren, które są mielone, a następnie poddawane parzeniu przy pomocy specjalistycznego sprzętu. Powstały ekstrakt zostaje wysuszony na proszek zimnym lub gorącym powietrzem. W ten sposób otrzymujemy kawę rozpuszczalną.

Kawa sypana natomiast to nic innego, jak zmielone ziarna kawy. Dietetyk zwrócił uwagę na skład kawy rozpuszczalnej. To 100% kawy w kawie, bez żadnej chemii. Różnica polega jedynie w metodzie przygotowania. 

Kawa rozpuszczalna jest zdrowsza od kawy sypanej. Jest łagodniejsza dla naszego żołądka

Dlaczego kawa rozpuszczalna jest zdrowsza? Ponieważ jest łagodniejsza od kawy sypanej. Ma miej kwaśne PH i tym samym jest bezpieczniejsza dla naszego żołądka. Nie podrażnia śluzówki, nie powoduje dyskomfortu. 

Kawa rozpuszczalna nie podnosi ciśnienia krwi w takim samym stopniu, co kawa sypana. Jest więc lepszym wyborem dla osób z chorobami serca. 

Poznaj 5 tanich i zdrowych produktów z Biedronki, które zachwyciły dietetyka. Wspiera pracę mózgu, wątroby i nerek. Który ryż jest najzdrowszy?

kawa rozpuszczalna.jpg
canva/chikaphotograph

 

Tagi: kawa Dieta Mleko