Smakosze.pl Porady Dlaczego wątróbka wychodzi sucha? Winny jest 1 błąd
canva/xalanx

Dlaczego wątróbka wychodzi sucha? Winny jest 1 błąd

10 lutego 2023

Czy wiecie, dlaczego wątróbka wychodzi sucha? Winne jest przede wszystkim nieodpowiednie smażenie, a zwłaszcza ciągłe obracanie i wynikające z niego nieprawidłowe ułożenie podrobów na patelni. Wyjaśniamy, jak uzyskać lepsze efekty.

Wątróbka po usmażeniu powinna być delikatna i soczysta. Aby zachwyciła każdego smakosza, konieczne jest spełnienie kilku reguł. Jedna z nich jest odpowiednie ułożenie produktu na pateln i — jego powierzchnia musi w całości stykać się z powłoką naczynia.

Dlaczego wątróbka wychodzi sucha? Nie ma kontaktu z patelnią

Wielu z nas, obawiając się przesuszenia podrobów, obraca je nieustannie podczas smażenia. Taka taktyka niestety utrudnia ścięcie się ich powierzchni. Wątróbka, którą przyrządzamy bez kontaktu z patelnią, będzie puszczała soki.

Wyjdzie więc sucha, a tłuszcz będzie intensywnie chlapał. Jeśli chcemy uniknąć takiej sytuacji, musimy zostawić podroby na patelni bez obracania przez 2-3 minuty. W tym czasie ich powierzchnia ładnie się zrumieni, zamykając to, co najlepsze wewnątrz.

Pamiętajmy też, że istotne jest smażenie podrobów na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeśli położymy je na chłodnej patelni, nasiąkną tłuszczem. Z tego samego powodu trzeba też układać wątróbkę stopniowo.

Co jeszcze jest ważne podczas smażenia wątróbki?

Kluczowe w uzyskaniu zadowalających rezultatów jest przygotowanie podrobów tak, by wszystkie kawałki były podobnych wymiarów. Wieprzową lub wołową wątróbkę dobrze jest też namoczyć w mleku, by pozbyć się gorzkiego smaku.

Aby ułatwić sobie smażenie, warto też obtoczyć podroby w mące pszennej, która wchłonie nadmiar wilgoci z ich powierzchni i zapobiegnie chlapaniu tłuszczu. Dobrą praktyką jest też solenie pod koniec smażenia. W ten sposób uzyskuje się bowiem miękkie i kruche podroby.

Na naszej stronie znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na znakomitą wątróbkę. Wypróbujcie wersję duszoną z jabłkiem . Być może skusi was też patent na soczyste podroby z piekarnika .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy