Smakosze.pl

canva/stephconnell; Screen z filmu na kanale YouTube Michał Wrzosek

Pijesz gorącą herbatę? Lepiej uważaj, dietetyk ostrzega

10 Lutego 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dietetyk odradza picie gorącej herbaty. Popularny sposób na rozgrzanie się może zaowocować przykrymi dolegliwościami. To nie jedyna porada, której warto posłuchać. Sprawdźcie, czego jeszcze warto się wystrzegać.

Niektóre nawyki, choć uznawane za korzystne, wcale takie nie są. Dietetyk Michał Wrzosek, który na YouTube prowadzi kanał edukacyjny zawierający porady dotyczące zdrowego odżywiania, zdradził, że należy do nich między innymi picie gorącej herbaty. Jak twierdzi, może ono może mieć bardzo przykre konsekwencje.

Gorąca herbata może szkodzić

Wracając do domu z zimowego spaceru, sięgacie po gorącą herbatę? A może wspieracie się nią podczas przeziębienia? Według dietetyka regularne spożywanie bardzo ciepłych napojów może doprowadzić do uszkodzeń komórek i wzrostu ryzyka zachorowania na płaskonabłonkowego raka przełyku.

Brzmi groźnie, lecz wystarczy tylko sięgnąć po nieco chłodniejszy napar, by ustrzec się przed poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Ekspert zaleca bowiem jedynie ostrożność i raczenie się herbatą, której temperatura spadła poniżej 60 stopni Celsjusza.

Dietetyk ostrzega również przed mięsem

Wielu z nas nie zaskoczy fakt, że specjalista odradza kupowanie czerwonego mięsa. Produkt ten nie tylko zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są dla nas korzystne, ale też — jak wskazują badania naukowe - sprzyja rozwojowi raka.

Warto zatem co najmniej znacznie ograniczyć spożycie wołowiny, wieprzowiny czy cielęciny. Dietetyk wskazuje też, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z wysoko przetworzonych produkt takich jak parówki, konserwy czy tanie szynki. Poleca także, by nie myć mięsa pod bieżącą wodą. O tym, dlaczego jest to niewskazane, pisaliśmy już wcześniej .

Na naszej stronie znajdziecie inne porady dietetyków. Sprawdźcie koniecznie wskazówki dotyczące wyboru pieczywa . Przyda wam się też z pewnością lista 7 zdrowych dań , które z powodzeniem mogą zagościć w każdym jadłospisie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/MichałWrzosek

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >

Porady

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >