Smakosze.pl

Screen z film na kanale YouTube słodkie przepisy

Wsyp mąkę do wrzątku z masłem. Faworki i pączki mogą się schować

10 Lutego 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na oponki z pewnością przyda się przed Tłustym Czwartkiem. Prosta w przygotowaniu słodycz bije na głowę pączki i faworki, a jej wykonanie zajmuje mniej niż kwadrans. Musicie spróbować — smak zachwyca od pierwszego kęsa.

Jeśli przed Tłustym Czwartkiem poszukujecie urozmaicenia, przepis na oponki może wam się spodobać. Rarytas przyrządza się z parzonego ciasta, którego sporządzenie jest niesamowicie proste - wystarczy zagotować masło z cukrem i w garnku połączyć je z mąką. Po usmażeniu uzyskujemy delikatną, rozpływającą się w ustach słodką przekąskę, której nikt się nie oprze.

Przepis na oponki w mniej niż 15 minut

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej

  • 300 ml wody

  • 10 g cukru

  • 30 g masła

  • kilka kropel esencji waniliowej

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Znamy świetny przepis na oponki. Zrobicie je w niemalże ekspresowo

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz esencję waniliową. Solimy i zagotowujemy. Wsypujemy mąkę, a następnie, cały czas mieszając, podgrzewamy, aż uzyskamy jednolitą masę.

Ciasto przenosimy na stolnicę i dalej wyrabiamy — początkowo łopatką, by się nie oparzyć. Gdy będzie gotowe, porcjami przekładamy do końcówki rękawa cukierniczego i wyciskamy. Uzyskane paski o nierównych brzegach formujemy w okrągłe ciasteczka i zlepiamy końce.

Oponki smażymy w głębokim tłuszczu, wrzucając je do niego, gdy już dobrze się nagrzeje. Przyrządzamy przez kilka minut. Zrumienioną słodycz przenosimy na bibułę do odsączenia. Podajemy np. z sosem czekoladowym. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na karnawałowe specjały, szczególnie polecamy pyszną alternatywę faworków, czyli efektowne róże . Być może skuszą was też smakowite pączki z dodatkiem ziemniaków .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety drwala są lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte. Nawet Okrasa wziąłby przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest genialny sposób na jej wykorzystanie
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Gessler wlewa do placków ziemniaczanych. Nikt inny tak nie robi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis z 1913 roku na babę wielkanocną. 1 składnik jest arcyważny
Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz zdradziła przepis na sos, który w jej cateringu kosztuje 17 zł. Po co przepłacać?
Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dorzuca do pasztetu zaskakujący składnik. Efekt jak z najlepszej restauracji
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]