Wsyp mąkę do wrzątku z masłem. Faworki i pączki mogą się schować
Przepis na oponki z pewnością przyda się przed Tłustym Czwartkiem. Prosta w przygotowaniu słodycz bije na głowę pączki i faworki, a jej wykonanie zajmuje mniej niż kwadrans. Musicie spróbować — smak zachwyca od pierwszego kęsa.
Jeśli przed Tłustym Czwartkiem poszukujecie urozmaicenia, przepis na oponki może wam się spodobać. Rarytas przyrządza się z parzonego ciasta, którego sporządzenie jest niesamowicie proste - wystarczy zagotować masło z cukrem i w garnku połączyć je z mąką. Po usmażeniu uzyskujemy delikatną, rozpływającą się w ustach słodką przekąskę, której nikt się nie oprze.
Przepis na oponki w mniej niż 15 minut
Składniki:
300 g mąki pszennej
300 ml wody
10 g cukru
30 g masła
kilka kropel esencji waniliowej
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Znamy świetny przepis na oponki. Zrobicie je w niemalże ekspresowo
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz esencję waniliową. Solimy i zagotowujemy. Wsypujemy mąkę, a następnie, cały czas mieszając, podgrzewamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Ciasto przenosimy na stolnicę i dalej wyrabiamy — początkowo łopatką, by się nie oparzyć. Gdy będzie gotowe, porcjami przekładamy do końcówki rękawa cukierniczego i wyciskamy. Uzyskane paski o nierównych brzegach formujemy w okrągłe ciasteczka i zlepiamy końce.
Oponki smażymy w głębokim tłuszczu, wrzucając je do niego, gdy już dobrze się nagrzeje. Przyrządzamy przez kilka minut. Zrumienioną słodycz przenosimy na bibułę do odsączenia. Podajemy np. z sosem czekoladowym. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na karnawałowe specjały, szczególnie polecamy pyszną alternatywę faworków, czyli efektowne róże. Być może skuszą was też smakowite pączki z dodatkiem ziemniaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Mistrzowie kuchni mają patent na pulchne kotlety mielone. Wrabiają w nie najprostszy składnik
Gotowana brukselka ma niepełny smak? Sprawdź, czego potrzebuje
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama