Smakosze.pl Przepisy Do babki wielkanocnej dodaję ten składnik. Z nim zawsze wychodzi mięciutka i wilgotna
YouTube/@Henia Foks

Do babki wielkanocnej dodaję ten składnik. Z nim zawsze wychodzi mięciutka i wilgotna

2 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Babka wielkanocna musi znaleźć się na twoim świątecznym stole. Dodając jeden składnik, sprawisz, że będzie odpowiednio wilgotna i miękka. Z przepisem poniżej na pewno ci się uda.

Babka wielkanocna musi być

Nikt z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez babki. Nie każdy jednak decyduje się, aby zrobić to ciasto w domu. Niestety, nie zawsze wchodzi ono idealnie. Potrafi być zbyt twarde i bardzo suche.

Na szczęście możesz zrobić ją z przepisu poniżej. Ja robię babkę wielkanocną właśnie z niego i zawsze wychodzi. Nie jest sucha, a miękkość zachwyca cała moją rodzinę. Wystarczy, że dodasz jeden składnik.

mieszanie babki.jpg
YouTube/@Henia Foks
Zaczęło się od samego rana, w Lidlu powariowali. Tylko dziś uwielbiane produkty dostaniesz za bezcen

Z jednym składnikiem będzie idealna

Do mojej babki wielkanocnej zawsze dodaję majonez . Dzięki niemu jest miękka i odpowiednio wilgotna. Składnik ni jest drogi, a zdecydowanie poprawi smak ciasta, które zniknie do ostatniego okruszka. Sprawdź, co jeszcze musi znaleźć się w składzie twojej babki z listy poniżej. Podobny przepis znajdziesz na kanale Henia Foks, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g majonezu
  • 200 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 500 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 20 g proszku do pieczenia
  • sól

Przepis na babkę wielkanocną

Do dużej miski wbij jajka. Wsyp cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli . Za pomocą miksera ubij składniki na gęstą pianę. Dodaj majonez. Wlej mleko i wsyp proszek do pieczenia.

Zacznij łączyć składniki za pomocą miksera. W trakcie mieszania partiami wsypuj mąkę . Składniki wymieszaj na jednolitą masę.

Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem. Gęstą masę przelej do foremki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut . Gotować babkę posyp cukrem pudrem i podawaj swoim gościom. Sprawdź, jaką promocję Lidl przygotował na ten weekend oraz dowiedz się, co musisz zrobić z mięsem od razu po zakupie .

ciasto w foremce.jpg
YouTube/@Henia Foks
Zamiast gulaszu i klopsików robię taki obiad. Jeden garnek starcza na cały weekend
Weź jajko i rozbij do szklanki z wodą. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy