Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast gulaszu i klopsików robię taki obiad. Jeden garnek starcza na cały weekend
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.03.2024 12:30

Zamiast gulaszu i klopsików robię taki obiad. Jeden garnek starcza na cały weekend

danie jednogarnkowe
YouTube/@Domowe gotowanie z Dannym

Myślałaś kiedyś, żeby połączyć gulasz z klopsikami? Nie ma nic prostszego, jak zrobić to z tym przepisem. Wyjdzie ci jednogankowe danie na obiad, które będzie smakowało całej twojej rodzinie. Nie zdziw się, kiedy usłyszysz ich pytania o dokładkę. 

Świetne danie na obiad

Gulasz i klopsiki to moje ulubione dania. Jednak odkąd mam ten przepis, nie robię żadnego z nich. To jednogarnkowe danie z przepisu, który znajdziesz poniżej, stanowi połączenie klopsików i gulaszu.

Potrawę robi się bardzo łatwo, a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Smak obiadu przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Jedzenie z ich talerzy zniknie błyskawicznie i będą prosili o dokładki. 

klopsiki.jpg
YouTube/@Domowe gotowanie z Dannym
Oszukana jajecznica to hit w moim domu. Nie zużywam do niej ani jednego jajka Weź jajko i rozbij do szklanki z wodą. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Co będziesz potrzebować

Składników do przygotowania tego dania jest sporo. Na szczęście nie są one drogie. Jest to też danie jednogarnkowe. Sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne składniki i zaczynajmy gotowanie. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Domowe gotowanie z Dannym, właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 500 g mięsa
  • 2 jajka
  • 40 g bułki tartej
  • 3 papryki czerwone
  • 3 marchwie
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 dużych ziemniaków
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 600 ml wody
  • czerwona papryka mielona
  • kminek
  • tymianek
  • pieprz
  • sól

Przepis na jednogarnkowy obiad

Rozpocznij od obrania 1 cebuli i pokrój ją drobną kostkę. Przełóż ją do miski. Dodaj mięso i wbij dwa jajka. Wsyp bułkę tartą. Dopraw pieprzem, solą oraz czerwoną papryką mieloną, kminkiem i tymiankiem. Wymieszaj ze sobą składniki na jednolitą masę.

Następnie z otrzymanej masy uformuj duże klopsiki o średnicy około 4 centymetrów. W głębokim garnku rozgrzej oliwę. Włóż klopsiki i podsmaż z każdej strony na brązowy kolor. Po usmażeniu wyciągnij je i osusz z nadmiaru tłuszczu. 

Obierz i pokrój w małą kostkę cebulę. Ząbki czosnku obierz i pokrój w kostkę. Marchewki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Do garnka, w którym smażyłaś kotlety, wlej odrobinę oliwy i wsyp cebulę. Zeszklij ją, a następnie wsyp pokrojoną marchew oraz czosnek

Podczas smażenia możesz przygotować pozostałe warzywa. Papryki umyj i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Kiedy marchew z cebulą się zarumienią, wsyp ziemniaki oraz papryki. Całość zalej wodą, a następnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem do momentu zmięknięcia ziemniaków

Dopiero wtedy dodaj passatę pomidorową. Wsyp tymianek, mieloną paprykę, pieprze oraz sól. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Kiedy sos będzie się gotował, włóż usmażone wcześniej klopsiki. Duś pod przykryciem przez 25 minut i gotowe. Sprawdź, co musisz zrobić natychmiast po zakupie mięsa oraz dowiedz się, jak zrobić obiad w 30 minut.

gotowanie ziemniaków w sosoie.jpg
YouTube/@Domowe gotowanie z Dannym