Smakosze.pl Produkty Do czego służy pizza saver dodawany do pizzy?
canva/MART PRODUCTION, Pexels

Do czego służy pizza saver dodawany do pizzy?

13 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Otwierając pudełko pizzy, którą zamówiliśmy ze swojej ulubionej pizzerii, często widzimy dziwny plastikowy gadżet. Okazuje się, że dzięki niemu pizza nie przykleja się do wierzchu pudełka i zachowuje swój kształt. "Pizza saver" opracowany został przez Carmelę Vitale w USA, a patent został przyznany w 1984 roku.

Pizza jest prawdopodobnie najczęściej zamawianym fast foodem na świecie - można znaleźć ją w każdym większym mieście. Jej największym problemem jest względna delikatność, w końcu podczas dostawy może ulec licznym uszkodzeniom.

Aby temu zaradzić, pizzerie stosują różne metody, pozwalające na zachowanie pizzy kształtu, smaku oraz temperatury. Dlatego najczęściej dowożona jest w specjalnych torbach termicznych, utrzymujących ich temperaturę.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Czym jest plastikowy gadżet w pudełku od pizzy?

Dla wielu ludzi zagadką jest specyficzny biały stoliczek wbijany w środek pizzy. Mało kto zna jego funkcję, która jest wyjątkowo istotna, szczególnie dla klientów. Dzięki niemu pizza może przetrwać dostawę nienaruszoną.

Tak zwany "pizza saver" ma za zadanie zapobiec przyklejeniu się powierzchni pizzy do górnej części kartonowego pudełka. Bez niego lepki ser mógłby odpaść od ciasta, co zniszczyłoby przyjemność z jedzenia.

Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.

Historia "pizza save'ra"

Wymyśliła go kobieta o imieniu Carmel Vitale. Został opatentowany w USA w 1984 roku pod nazwą "package saver ", lecz z uwagi na częstotliwość używania go w pudełkach od pizzy, została zmieniona.

Typowe podpórki do pizzy mają trzy nogi, zwykle są białe i umieszcza się je na środku pizzy. Najczęściej mają kształt małego stoliczka, choć zdarzają się również takie, które kształtem przypominają logo firmy Mercedes-Benz.

Podpórkę można wykorzystywać nie tylko do pizzy, lecz również ciast lub innych delikatnych produktów spożywczych, które transportuje się w pudełkach. Wiele cukierni stosuje je w celu ochrony swoich wypieków.

Projekt bez tytułu (11)
undefined

Źródło: jimewing2121, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy