Smakosze.pl Porady Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?
canva/pixelshot

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

25 października 2021

Wielu z nas przechowuje tam blachy do ciast, patelnie czy garnki. Tymczasem szuflada pod piekarnikiem ma zupełnie inne przeznaczenie. Dowiedzcie się jak z niej poprawnie korzystać.

Oczywiście możemy trzymać w niej naczynia lub pozostawić ją pustą. Ta szuflada została stworzona jednak do czegoś zupełnie innego. Jej projektanci przygotowali ją, by przechować w niej ciepłe jedzenie.

Funkcja szuflady pod piekarnikiem

Szuflada pod piekarnikiem to tzw. szuflada grzewcza, której zadaniem jest podtrzymywanie temperatury jedzenia , do czasu aż będziemy mogli je podać np. wraz z przygotowywanym w piekarniku posiłkiem.

Miejsce pod piekarnikiem jest idealne, by przechować tam jedzenie tuż przed podaniem. Panuje w nim odpowiednia temperatura i jest nieco wilgotno. To warunki doskonałe do zachowania walorów posiłków oczekujących na spożycie — nie wystygną i nie będą wysychały.

Nie w każdej jednak kuchence tego typu szuflada została zamontowana. Jeśli nie jesteście pewni, czy wasz sprzęt jest w nią wyposażony, zajrzyjcie do instrukcji lub skontaktujcie się z producentem .

Wielu wykonawców sprzętu AGD zaleca, by w szufladzie grzewczej nie przechowywać rzeczy łatwopalnych. Dlatego jeśli macie tam schowane instrukcje obsługi czy deski, a nie macie pewności czy właśnie w taką szufladę wyposażona jest wasza kuchnia, najlepiej czym prędzej te przedmioty stamtąd usuńcie .

Więcej informacji na temat piekarników znajdziecie an naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak wyczyścić blachę piekarnika z pomocą tabletki do zmywarki . Tu natomiast zdradzamy sposoby na czystą szybę .

Panel piekarnika
Panel piekarnika

Źródło zdjęcia: canva/nomadsoulphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, kobieta.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy