Do mojej surówki z marchewki dodaję ten składnik. Znajomi pukali się w czoło, teraz proszą o dokładki
Wydawałoby się, że nie da się ulepszyć doskonałego, czyli tradycyjnej surówki z marchewki. Ten przepis udowadnia jednak, że to nieprawda. Wszystko za sprawą jednego składnika, który całkowicie odmienia oblicze dania.
Niezwykła surówka z marchewki
Marchewka zajmuje w kuchni miejsce bardzo nietypowe. Rzadko kojarzymy ją jako danie słodkie – głównie w wypadku ciasta marchewkowego – i przeważnie dodajemy do wytrawnych potraw. Nie da się jednak zaprzeczyć, że to, co w nie wnosi, to właśnie słodycz.
W tym przepisie idziemy za ciosem. Oprócz tradycyjnie dosłodzonej surówki z marchewki dodajemy jeszcze jeden słodki składnik . Jest nim ananas. Jak poradzi sobie w takim zestawieniu? Choć na pierwszy rzut oka nie jest to oczywiste, okazuje się, że wyśmienicie.
Surówka z ananasem
Świeże ananasy coraz częściej można kupić w naszych sklepach. Polecamy je, bo choć nie różnią się tak bardzo w smaku od tych w syropie, zachowują pewną świeżość, której nie da się zamknąć w puszce. Kanał Ewa Marchewa, który publikuje podobny przepis, udowadnia jednak, że podobną surówkę można zrobić także z plastrami z zalewy. To z tego kanału zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu.
Składniki
- 5 marchwi
- 1/2 ananasa lub 5 plastrów ananasa z zalewy
- 2 łyżki skyru lub jogurtu naturalnego
- Łyżeczka miodu
- Łyżka soku z cytryny
- Mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz
Przygotowujemy surówkę z marchwi
Aby przygotować ananasa , okrawamy go ze skóry (pojedyncze czarne kropki z zagłębień mogą zostać). Wykrawamy twardy rdzeń. Miąższ kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Składniki łączymy w salaterce.
W miseczce łączymy jogurt, miód i sok z cytryny i mieszamy dokładnie na jednolity sos. Dodajemy go do salaterki i dokładnie mieszamy. Próbujemy surówki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na pulpeciki bez mięsa i domowe masło .