Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domownicy nie chcieli uwierzyć, ze to postne pulpety. Ten pyszny zamiennik mięsa będę przygotowywał częściej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.02.2024 15:09

Domownicy nie chcieli uwierzyć, ze to postne pulpety. Ten pyszny zamiennik mięsa będę przygotowywał częściej

pulpety na patelni
youtube.com/@pysznenastole

Na hasło „pulpety w Środę Popielcową" niejeden popuka się w głowę. Ale z tym przepisem te małe, pyszne i sycące kotleciki wychodzą doskonale. Trudno uwierzyć, że nie ma w nich grama mięsa. Aż chce się je zajadać na co dzień.

Bez-mięsne pulpety

Choć roślinna kuchnia stała się naprawdę modna zaledwie kilka lat temu, sam pomysł, by zastępować mięso jego odpowiednikami nie jest niczym nowym. Nie ma też powodu, żeby nie przyjął się w Polsce – kraju, którego kuchnia bardzo oparta jest na daniach mięsnych, a jednocześnie praktykuje się katolicki post.

Dlatego polecamy wypróbowanie tych roślinnych kotlecików, z których danie zaspokaja gusta nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców. Bazą tych nietypowych pulpetów jest… kalafior. A do tego przygotowany w bardzo nietypowy sposób.

pulpeciki warzywne
youtube.com/@pysznenastole
W prosty i szybki sposób ubijam domowe masło. Wszystkie kupne odpowiedniki mogą się przy nim schować

Pulpety z kalafiora

Podobny przepis można znaleźć na kanale Pyszne na stole, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu. W ich wydaniu kalafior jest starty na tarce o grubych okach. W naszym przepisie korzystamy z ułatwienia – siekamy warzywo w blenderze.

Składniki

  • 400 g kalafiora
  • 100 g mąki typu 450
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej
  • 1 szalotka
  • 2 garście mrożonego groszku
  • Po 1 pęczku natki pietruszki i koperku
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Przyprawy: sól, kminek, curry, czerwona papryka, kurkuma, opcjonalnie starte nasiona kolendry

Przygotowujemy postne pulpeciki

Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy je do kielicha blendera. Siekamy drobno i wyrzucamy do miski. Dodajemy mąkę, łyżeczkę curry posiekaną natkę pietruszki i łyżkę kolendry. Składniki dokładnie mieszamy, zalewamy 50 ml wody i wyrabiamy rękami, aż masa będzie kleista. 

Z masy formujemy pulpeciki. Smażymy w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, aż będą złociste. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.

Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Kiedy będzie już zeszklona, dodajemy passatę i po łyżeczce papryki i kurkumy oraz sól. Składniki dusimy pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy mrożony groszek i zalewamy szklanką wody. W sosie układamy pulpeciki i zasypujemy posiekanym koperkiem. Pulpeciki dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepisy na domowe masło i sałatkę śledziową według Tomasza Strzelczyka.

starty kalafior
youtube.com/@pysznenastole