Smakosze.pl Przepisy Do placków ziemniaczanych dodaję te 2 składniki. Żadne inne nie mogą się z nimi równać
Fot. Shutterstock/Caftor

Do placków ziemniaczanych dodaję te 2 składniki. Żadne inne nie mogą się z nimi równać

25 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Przygotuj placki ziemniaczane z tego przepisu, a już nigdy nie będziesz robiła ich inaczej. Tym sposobem smakują znacznie lepiej, a to wszystko dzięki dwóm składnikom. Zrób je na obiad nawet dzisiaj, a domownicy będą zachwyceni. Uważaj tylko, bo ten smak uzależnia i na pewno poproszą, abyś te placki robiła częściej.

Placki ziemniaczane lepsze niż kiedykolwiek

Placki ziemniaczane to uwielbiany dodatek do obiadu. Są tak fantastyczne, że można je podawać z gulaszem lub solo z dodatkiem śmietany i cukru. I co ważne za każdym razem smakują. Jednak jak w przypadku każdego dania bywa, placki ziemniaczane mogą smakować jeszcze lepiej.

Jak to zrobić? Do masy na placki wystarczy dodać dwa składniki. Jednym z nich są ziemniaki, ale przygotowane nieco inaczej. Przeczytaj także, czy polskie młode ziemniaki, które kupujesz, na pewno pochodzą od rodzimych rolników. Natomiast o drugim dowiesz się więcej z dalszej części artykułu. Jest naprawdę zaskakujący.

ziemniaki.jpg
Fot. Canva/grapix
To mój ulubiony koktajl warzywny. Jest bardzo zdrowy i idealny na odchudzanie

Smak dzięki dwóm składnikom

Jak sama nazwa placków wskazuje, najważniejszym składnikiem są ziemniaki. Zazwyczaj dodaje się surowe, ale w tym przepisie jest nieco inaczej. Tutaj ziemniaki należy wcześniej ugotować. Dzięki temu placki ziemniaczane będą smakowały jeszcze lepiej.

Wspomniałem wcześniej o jeszcze jednym niezbędnym składniku. Jest nim ser żółty, który nada plackom większej sytości, a w dodatku staną się delikatniejsze. Wszystkie potrzebne produkty wraz z dokładnymi gramaturami znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a następnie poznaj przepis. Zobacz także, jak zrobić racuchy jak z przepisu babci.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 4 jajka
  • 100 żółtego sera
  • 250 ml mleka
  • 40 g mąki
  • ½ pęczka szczypioru
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na placki ziemniaczane

Zacznij od ugotowania ziemniaków. Następnie rozgnieć je i pozostaw w misce. Do drugiego naczynia wbij jajka i rozbełtaj je. Wlej mleko i wsyp mąkę.

Za pomocą miksera wymieszaj ze sobą składniki na jednolite ciasto. Dodaj starty na dużych oczkach ser żółty. Ciasto przelej do rozbitych ziemniaków i połącz je w jednolitą masę.

Umyty szczypior i pietruszkę drobno posiekaj. Przesyp oba składniki do masy i przypraw ją pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszaj składniki.

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj odrobinę ciasta, formuj z niego cienkie placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Na koniec odsącz je  z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad. Smak gwarantowany. Sprawdź, jak przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania oraz dowiedz się, jak rozmrozić mięso w 5 minut .

smażenie placków.jpg
Fot. Canva/antos777
Taką roladę zrobię na Dzień Mamy. Jest tak dobra, że nikt nie kończy na jednym kawałku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy