Wsyp składniki do miski, poczekaj i wymieszaj. To ciasto drożdżowe zrobisz bez wyrabiania
Oto przepis na lekki, puszysty i – jak na ciasto drożdżowe – niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu wypiek. Lekko słodkawe pieczywo z kruszonką to w wielu domach niezbędny element udanego weekendu. Z tym przepisem wychodzi z łatwością.
Ciasto, owoce i kawa
Wiosną na ustach wszystkich miłośników kulinariów są świeże, sezonowe owoce. Bogate w błonnik, cukry i witaminy, nie są one jednak z prawdziwego zdarzenia posiłkiem. Chyba, że połączyć je z tym prostym ciastem i np. jogurtem, bo wtedy zmienią się w pożywny i pyszny podwieczorek.
Dlatego na wiosnę wracamy do prostego i puszystego drożdżowego ciasta. Dzięki wyrastaniu bez wyrabiania jest lekkie jak chmurka, a przyrządzone z chrupiącą kruszonką i podane z kawą stanowi kwintesencję popołudniowej chwili relaksu.
Wrzucam wszystko do jednego garnka i po chwili mam pyszny obiad. Mógłbym to jeść non stopSzybkie ciasto drożdżowe
Pomysł, by umieszczać składniki w misce i nie mieszać ich od razu może wydawać się nieco dziwny. Efekty są jednak niezwykłe. Dzięki tej metodzie oszczędzamy czas nie tylko wyrabiania ciasta, lecz także sprzątania kuchni po całym zwyczajowym drożdżowym zamieszaniu.
Składniki
- 680 g mąki
- 5 jajek
- 100 g drożdży
- 100 g cukru
- 120 g cukru pudru
- 250 ml zimnego mleka
- 220 ml oleju
- 100 g (½ kostki) masła
Zobacz też: Jak usunąć plamy z truskawek? Na pewno nie w pralce
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Do miski wybijamy jajka i rozbijamy je na masę bez ubijania. Dodajemy drobno pokruszone drożdże, a następnie, kolejno: cukier puder, olej, mleko i 600 g mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Pozostałą mąkę mieszamy w miseczce z cukrem. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone lub po prostu ciepłe masło. Szybko wyrabiamy.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto nakładamy kruszonkę i wstawiamy na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Podajemy po przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na szybkie ciasto truskawkowe z patelni i napar z liści morwy.