Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz nie akceptuje tego składnika w rosole. Żaden nie budzi więcej emocji
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 05.04.2025 22:00

Makłowicz nie akceptuje tego składnika w rosole. Żaden nie budzi więcej emocji

rosół
fot. canva i facebook/Robert Makłowicz

Rosół to tradycyjna polska zupa, która w wielu domach w naszym kraju jest podawana na pierwsze danie podczas niedzielnego obiadu. Każdy robi go na swój sposób, trzymając się przy tym odpowiednich wytycznych. A jak to robi Robert Makłowicz? Okazuje się, że nie akceptuje jednego składnika. 

Czego w rosole nie akceptuje Robert Makłowicz?

Robert Makłowicz to znana w Polsce osobowość z kulinarnego świata, która jest również znana z telewizji. Ekspert ceniony jest za swoją wiedzę o raz umiejętności, które pozwalają mu na przygotowywanie niesamowicie smacznych i aromatycznych potraw. Ponadto jest bardzo charyzmatyczny. Ma on również swój własny przepis na pyszny rosół. Podzielił się także informacją na temat tego, jakiego składnika akceptuje w tej zupie. Okazuje się, że ekspert nie rozumie fenomenu rosołu z ziemniakami.

Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - przekazał Makłowicz w programie “Drugie śniadanie mistrzów".

Jaki jest zatem idealny przepis na rosół według znanego krytyka kulinarnego? Sprawdźcie sami. 

Robert Makłowicz z kubkiem
Fot. PHOTO ARTUR BARBAROWSKI/SE/EAST NEWS
Weź jajko, zamocz w czekoladzie. Bez tego nie ma świąt Wielkanocy

Przepis na rosół od Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz nie toleruje rosołu z ziemniakami. Zatem jaki ma pomysł na to danie? Do jego przygotowania krytyk kulinarny proponuje następujące składniki. 

Składniki:

  • pół kury
  • 0,5 kg antrykotu wołowego
  • 2 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 3-4 marchewki
  • 1/2 selera
  • por
  • 2 pietruszki (korzenie)
  • 1 opalona na ogniu cebula
  • sól
  • pieprz do smaku
Robert Makłowicz w garniturze
Fot. TRICOLORS/EAST NEWS

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować rosół z przepisu Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz zaproponował swój własny przepis na rosół

W pierwszej kolejności przekładamy mięso do garnka, zalewamy zimną wodą, stawiamy na kuchence i włączamy ogień. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. 

Podczas gotowania zbieramy wszystkie szumowiny. Po upływie wspomnianej godziny dodajemy do naszego wywaru obrane i umyte warzywa. Następnie wrzucamy do zupy również opalona nad palnikiem cebulę. Całość gotujemy przez kolejne dwie godziny na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy całość solą i pieprzem. 

Tak przygotowany rosół z przepisu Roberta Makłowicza z pewnością podbija podniebienia. 

Sprawdź przepis na pyszną zapiekankę. Zobacz, jaka jest najlepsza kapusta na bigos

Pyszny rosół podany w misce
Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer