Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką roladę zrobię na Dzień Mamy. Jest tak dobra, że nikt nie kończy na jednym kawałku
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.05.2024 13:14

Taką roladę zrobię na Dzień Mamy. Jest tak dobra, że nikt nie kończy na jednym kawałku

rolada
Fot. YouTube/smakikatriny

Z okazji Dnia Mamy przygotuję pyszne i okazałe ciasto. Taką roladę z biszkoptów wypełnioną doskonałym kremem podam na deser. Jestem pewna, że dokładki będą konieczne, a ciasto będzie smakować domownikom.

Rolada najlepsza na Dzień Mamy

Dzień Mamy to jeden z wielu miłych dni w roku. Wypełniają go życzenia, spotkania i słodkie smakołyki, np. z truskawek. Jednak ja z tej okazji przygotuję ciasto, które wygląda wspaniale i obłędnie smakuje. Rolada biszkoptowa z kremem porzeczkowym nie ma sobie równych

Delikatny smak miesza się z lekko kwaskowym i przyjemnie słodkim. Taki deser szybko znika z talerzy, bo każdy chce zjeść kolejną porcję. Wszystko dlatego, że ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Polecam każdemu ten przepis, a podobną recepturę można znaleźć na kanale YouTube smaki katriny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

rolada
Fot. YouTube/smakikatriny
Czy kiełbasę na grilla trzeba nacinać? Strzelczyk powiedział całą prawdę

Jak zrobić roladę na Dzień Mamy?

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem porzeczkowy:

  • 2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 szklanka serka mascarpone
  • 1 szklanka dżemu porzeczkowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 ½ łyżki żelatyny

Zobacz też: Jakie promocje na Dzień Matki przygotowała Biedronka?

Słodka rolada na wyjątkowe święto

Przygotowanie rolady zacznij od ubici białek i stopniowego dodawania cukru. Następnie dodaj żółtka i dalej miksuj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy i wymieszaj trzepaczką. Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Następnie papier usuń z blaszki, biszkopt zawiń razem ze ściereczką i odstaw do wystudzenia. Teraz zajmij się masą porzeczkową. Dżem porzeczkowy zblenduj na gładką masę i podgrzej. Dodaj żelatynę i mieszaj, by się rozpuściła. Następnie ubij śmietankę, gdy zacznie gęstnieć, to dodaj mascarpone i cukier puder. 

Rolada, która poleca się na deser

Teraz składniki ubijaj, by powstał gęsty krem. Dodaj ostudzony dżem z żelatyną i miksuj przez chwilę. Pora na rozwinięcie biszkoptu i wyłożenie na niego kremu porzeczkowego. Rozprowadzamy go i znów zawijamy biszkopt. Na koniec dekorujemy wierzch ciasta kremem lub czekoladą.

Roladę wstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie możesz ją podawać. Jest pyszna, słodko-kwaśna, a do tego wygląda obłędnie. Takie ciasto będzie idealnym deserem na Dzień Mamy. Pisaliśmy o tym, jak przygotować kajzerki na śniadanie i kolację. Radziliśmy, jak szybko rozmrozić mięso. 

rolada
Fot. YouTube/smakikatriny