Taką roladę zrobię na Dzień Mamy. Jest tak dobra, że nikt nie kończy na jednym kawałku
![rolada](https://images.iberion.media/images/1920/rolada_7d1f0ddb11.jpg)
Z okazji Dnia Mamy przygotuję pyszne i okazałe ciasto. Taką roladę z biszkoptów wypełnioną doskonałym kremem podam na deser. Jestem pewna, że dokładki będą konieczne, a ciasto będzie smakować domownikom.
Rolada najlepsza na Dzień Mamy
Dzień Mamy to jeden z wielu miłych dni w roku. Wypełniają go życzenia, spotkania i słodkie smakołyki, np. z truskawek. Jednak ja z tej okazji przygotuję ciasto, które wygląda wspaniale i obłędnie smakuje. Rolada biszkoptowa z kremem porzeczkowym nie ma sobie równych.
Delikatny smak miesza się z lekko kwaskowym i przyjemnie słodkim. Taki deser szybko znika z talerzy, bo każdy chce zjeść kolejną porcję. Wszystko dlatego, że ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Polecam każdemu ten przepis, a podobną recepturę można znaleźć na kanale YouTube smaki katriny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![rolada](https://images.iberion.media/images/origin/rolada_5c9b824505.jpg)
Jak zrobić roladę na Dzień Mamy?
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem porzeczkowy:
- 2 szklanki śmietanki 36%
- 1 szklanka serka mascarpone
- 1 szklanka dżemu porzeczkowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 ½ łyżki żelatyny
Zobacz też: Jakie promocje na Dzień Matki przygotowała Biedronka?
Słodka rolada na wyjątkowe święto
Przygotowanie rolady zacznij od ubici białek i stopniowego dodawania cukru. Następnie dodaj żółtka i dalej miksuj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy i wymieszaj trzepaczką. Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Następnie papier usuń z blaszki, biszkopt zawiń razem ze ściereczką i odstaw do wystudzenia. Teraz zajmij się masą porzeczkową. Dżem porzeczkowy zblenduj na gładką masę i podgrzej. Dodaj żelatynę i mieszaj, by się rozpuściła. Następnie ubij śmietankę, gdy zacznie gęstnieć, to dodaj mascarpone i cukier puder.
Rolada, która poleca się na deser
Teraz składniki ubijaj, by powstał gęsty krem. Dodaj ostudzony dżem z żelatyną i miksuj przez chwilę. Pora na rozwinięcie biszkoptu i wyłożenie na niego kremu porzeczkowego. Rozprowadzamy go i znów zawijamy biszkopt. Na koniec dekorujemy wierzch ciasta kremem lub czekoladą.
Roladę wstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie możesz ją podawać. Jest pyszna, słodko-kwaśna, a do tego wygląda obłędnie. Takie ciasto będzie idealnym deserem na Dzień Mamy. Pisaliśmy o tym, jak przygotować kajzerki na śniadanie i kolację. Radziliśmy, jak szybko rozmrozić mięso.
![rolada](https://images.iberion.media/images/origin/rolada_c2462d2603.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_40b5909e0a.jpg)
![ciasto truskawkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8a3caace1f.jpg)
![deser z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_3_skladnikow_74a300afb8.jpg)
![zupa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_dd5debf84b.jpg)
![ciasto owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_owocowe_d32d1df3bd.jpg)
![cukinia i mięso](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_i_mieso_49c22c0a87.jpg)
![truskawki i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki_80f80b61c1.jpg)
![zalewanie herbatników](https://images.iberion.media/images/origin/deser1_cbe160514e.jpg)
![ciastka z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciastka_2afe2ffe58.jpg)
![ciasto z dżemem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_763d9da5ec.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_4c490ded31.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_dc01c8e0d3.jpg)
![domowe lody](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_lody_1c7b30de03.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_ec794c459a.jpg)
![sałatka z kaszy gryczanej](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_z_kaszy_gryczanej_44e86464cb.jpg)
![pomysł na niedzielny obiad](https://images.iberion.media/images/origin/pomysl_na_niedzielny_obiad_11088590a2.jpg)
![faszerowane kotlety z piersi kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_niedziele_c6064e8fae.jpg)
![pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/plastry_pomidorow_ee77ca14c2.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_df0bb321e3.jpg)
![chleb na kefirze](https://images.iberion.media/images/origin/chleb_7f83031859.jpg)
![ciasto korą dębu](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_kora_debu_f46e092734.jpg)
![zupa pulpetowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_pulpetowa_da9347f61c.jpg)
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_72a245bf31.jpg)
![deser](https://images.iberion.media/images/origin/deser_55a4196991.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)
![ugniatanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/ugniatanie_ciasta_a481e737a1.jpg)
![lody](https://images.iberion.media/images/origin/222_98e42dc077.jpg)
![SERNIK Z ZIEMNIAKAMI](https://images.iberion.media/images/origin/cakes_862_1280_c3e7f2c6fc.jpg)
![ciasteczka "słoneczka"](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_763170217_acbe55ccf0.jpg)
![patelnia](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2230775111_2c318bf4b2.jpg)
![kobieta w kuchni](https://images.iberion.media/images/origin/12_23ab868be1.jpg)
![Przepis na zdrowe domowe lody](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_09c2489acb.png)
![Ciasto drożdżowe z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_drozdzowe_z_truskawkami_713d602f2c.jpg)