Taką roladę zrobię na Dzień Mamy. Jest tak dobra, że nikt nie kończy na jednym kawałku
![rolada](https://images.iberion.media/images/1920/rolada_7d1f0ddb11.jpg)
Z okazji Dnia Mamy przygotuję pyszne i okazałe ciasto. Taką roladę z biszkoptów wypełnioną doskonałym kremem podam na deser. Jestem pewna, że dokładki będą konieczne, a ciasto będzie smakować domownikom.
Rolada najlepsza na Dzień Mamy
Dzień Mamy to jeden z wielu miłych dni w roku. Wypełniają go życzenia, spotkania i słodkie smakołyki, np. z truskawek. Jednak ja z tej okazji przygotuję ciasto, które wygląda wspaniale i obłędnie smakuje. Rolada biszkoptowa z kremem porzeczkowym nie ma sobie równych.
Delikatny smak miesza się z lekko kwaskowym i przyjemnie słodkim. Taki deser szybko znika z talerzy, bo każdy chce zjeść kolejną porcję. Wszystko dlatego, że ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Polecam każdemu ten przepis, a podobną recepturę można znaleźć na kanale YouTube smaki katriny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![rolada](https://images.iberion.media/images/origin/rolada_5c9b824505.jpg)
Jak zrobić roladę na Dzień Mamy?
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem porzeczkowy:
- 2 szklanki śmietanki 36%
- 1 szklanka serka mascarpone
- 1 szklanka dżemu porzeczkowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 ½ łyżki żelatyny
Zobacz też: Jakie promocje na Dzień Matki przygotowała Biedronka?
Słodka rolada na wyjątkowe święto
Przygotowanie rolady zacznij od ubici białek i stopniowego dodawania cukru. Następnie dodaj żółtka i dalej miksuj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy i wymieszaj trzepaczką. Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Następnie papier usuń z blaszki, biszkopt zawiń razem ze ściereczką i odstaw do wystudzenia. Teraz zajmij się masą porzeczkową. Dżem porzeczkowy zblenduj na gładką masę i podgrzej. Dodaj żelatynę i mieszaj, by się rozpuściła. Następnie ubij śmietankę, gdy zacznie gęstnieć, to dodaj mascarpone i cukier puder.
Rolada, która poleca się na deser
Teraz składniki ubijaj, by powstał gęsty krem. Dodaj ostudzony dżem z żelatyną i miksuj przez chwilę. Pora na rozwinięcie biszkoptu i wyłożenie na niego kremu porzeczkowego. Rozprowadzamy go i znów zawijamy biszkopt. Na koniec dekorujemy wierzch ciasta kremem lub czekoladą.
Roladę wstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie możesz ją podawać. Jest pyszna, słodko-kwaśna, a do tego wygląda obłędnie. Takie ciasto będzie idealnym deserem na Dzień Mamy. Pisaliśmy o tym, jak przygotować kajzerki na śniadanie i kolację. Radziliśmy, jak szybko rozmrozić mięso.
![rolada](https://images.iberion.media/images/origin/rolada_c2462d2603.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![malinowa chmurka](https://images.iberion.media/images/origin/malinowa_chmurka_394f6e4b3d.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![sernik n zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_c1e5871c92.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![ciasto owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_owocowe_d32d1df3bd.jpg)
![cukinia i mięso](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_i_mieso_49c22c0a87.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![deser truskawkowy](https://images.iberion.media/images/origin/deser_truskawkowy_7571190674.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_235ceac899.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_fran_4bf45ce8c5.jpg)
![krem z truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/krem_z_truskawkek_4603055091.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![płatki owsiane z jogurtem](https://images.iberion.media/images/origin/IMG_5100_1_9c458437e3.jpeg)
![danie na kolacje](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_753c7b803f.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![gospodyni z TikToka, obiad](https://images.iberion.media/images/origin/gospodyni_z_Tik_Toka_obiad_fccf597a08.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![bańki mydlane](https://images.iberion.media/images/origin/b1_678ddbf94e.jpg)
![Czekolada gorzka](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_18_T112150_078_49a68f9687.jpg)