Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Henia pokazała przepis na surówkę ze szpinaku. Pyszna, zdrowa i kolorowa
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.04.2025 19:39

Henia pokazała przepis na surówkę ze szpinaku. Pyszna, zdrowa i kolorowa

surówka ze spinaku
Fot. YouTube/Henia Foks

Henia znowu zachwyciła swoich fanów. Tym razem zrobiła to za sprawą smakowitej i kolorowej surówki ze szpinaku. Świeże warzywa połączyła z pomysłowym sosem, a dla urozmaicenia dodała jeszcze chrupiące nasiona sezamu. Idealny przepis na nadchodzącą wiosnę.

Pyszna surówka ze szpinaku

Szpinak nie ma u nas łatwej historii. W pierwszym momencie kojarzy się z zieloną papką w stołówce szkolnej, której smak pozostawiał wiele do życzenia. Uczymy się kochać szpinak raczej w życiu dorosłym, podając go do makaronu, lub robiąc aromatyczny obiadowy dodatek na ciepło.

szpinak na ciepło.jpg
Fot. Canva

Szpinak w wersji surowej gości na stołach rzadziej, a szkoda. Szpinak sam w sobie jest bowiem wyjątkowo zdrową rośliną. Wypełniony witaminami i antyoksydantami, powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Przepis od Heni Foks ( z której kanału w serwisie YouTube pochodzi zdjęcie tytułowe ) wprowadzi szpinak do jadłospisu w sposób smaczny i niezwykle efektowny.

szpinak.jpg
Fot. Canva

 

Bogaty w białko i błonnik, wygląda jak kasza. Ma szerokie zastosowanie w kuchni

Surówka ze szpinaku pełna zdrowia

Choć szpinak jest zdecydowaną gwiazdą poniższego przepisu, potrzebuje równie doborowego towarzystwa. Henia połączyła go m.in. z ogórkami i papryką. Do tego sos, który jest tutaj prawdziwym majstersztykiem. Poniżej znajdziesz dokładną listę składników.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 10 dkg świeżego szpinaku
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka sezamu

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka sosu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól pieprz 

Doskonała surówka ze szpinaku krok po kroku

Przygotowanie surówki zacznij od szpinaku. Opłucz go i osusz. Listki ułóż na półmisku do serwowania i odstaw na bok.

mycie szpinaku.jpg
Fot. Canva

Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń z nich gniazda nasienne. Na koniec pokrój je w paseczki.

Ogórka oraz cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Wszystkie warzywa wymieszaj. Rozłóż je na liściach szpinaku.

W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Polej nim surówkę. Na koniec posyp całość sezamem. Surówka gotowa jest do podania.

Sprawdź jak zrobić kluski z zaledwie 3 składników oraz która sezonowa kapusta nadaje się do bigosu najlepiej.

talerz ze szpinakiem.jpg
Fot. Canva