Smakosze.pl Przepisy Do zrobienia tego chleba nie używam grama mąki. Przygotowanie ciasta zajmuje 5 minut
Fot. YouTube/TłusteGary

Do zrobienia tego chleba nie używam grama mąki. Przygotowanie ciasta zajmuje 5 minut

18 lipca 2024

Czy chleb można upiec bez dodatku mąki? Jak najbardziej! Przygotowuję to smaczne pieczywo z produktu, który być może znajdziesz w swojej kuchni. Efekt jest wart polecenia, dlatego i ty skorzystaj z tego przepisu.

Chleb bez mąki, ale z białym serem

Zwykle chleb kupowałam w piekarni lub w sklepie spożywczym. Nie zawsze był smaczny, dlatego postanowiłam upiec go samodzielnie w domu . Przepis, z którego korzystałam, dał taki efekt, że teraz często piekę ten smaczny chleb bez mąki. Przygotowuję chleb z sera białego, który pełen jest wartościowych dodatków . Zawiera siemię lniane, które pozytywnie działa na układ pokarmowy, oddechowy i sercowo-naczyniowy.

Włączenie siemienia lnianego do diety poprawia też wygląd skóry, włosów i paznokci . Do chleba z sera białego dodaję też babkę jajowatą. Można ją kupić w supermarketach. Babka jajowata to niewielka roślina. Jej ziarenka dobrze wpływają na układ pokarmowy i pracę jelit . Można ją też dodawać do owsianki, koktajli, zup, czy jogurtów. Podobny przepis na chleb z białego sera znajdziesz na kanale YouTube Tłuste Gary. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

chleb
Fot. YouTube/TłusteGary
Duża zmiana w Żabce. Klienci nie będą zachwyceni

Jak upiec chleb z sera białego?

Składniki:

  • ¼ kg tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 25 g babki jajowatej
  • 30 g siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • możesz dodać nasiona słonecznika
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie chleba z sera białego zacznij od przełożenia twarogu do naczynia. Wbij jajka i wsyp babkę jajowatą i siemię lniane . Wsyp proszek do pieczenia i sól. Składniki połącz za pomocą blendera.

Masa na chleb wychodzi gęsta. Przełóż ją do wysmarowanej masłem foremki o wymiarach 15x15 cm. Wyrównaj powierzchnię ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 80 minut.

Chleb z białego sera smaczny i zdrowy

Po upieczeniu chleb zostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmij go z formy, bo stanie się mokry . Teraz możesz już zjeść takie pieczywo ze smakiem. Gdy chleb będzie już chłodny, możesz zawinąć go w ściereczkę i schować do lodówki.

Chleb wychodzi mięciutki, elastyczny i bardzo apetyczny. Możesz do ciasta dodać ulubione składniki . Sprawdzą się tu suszone pomidory lub zioła. Polecam przepis na chleb z sera białego. Kilka składników i chwila pracy w kuchni daje pyszny i zdrowy efekt. Pisaliśmy o tym, jakiej wody nie pić podczas upałów. Informowaliśmy o najdroższej jagodziance, którą kupisz w Polsce.

chleb
Fot. YouTube/TłusteGary

Kroję kapustę na plastry, kładę udka kurczaka i zapiekam. Ostatnio to mój ulubiony obiad
Największy, niedopuszczalny błąd w przechowywaniu wędliny. Przez niego szybko się psuje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy