Dodaj do jabłka i marchewki. Kultowa surówka do obiadu będzie 100 razy lepsza
Surówka z jabłka i marchewki to klasyczny dodatek obiadowy. Przyrządzi ją każda kucharka i kucharz, ale już nie każdy wie, jak ją ulepszyć. Z jednym zaskakującym i sezonowym dodatkiem smakuje jeszcze lepiej. Wypróbuj przepis, a jesienią będziesz podawać tylko taką surówkę.
Najlepsza surówka do obiadu
Surówka do obiadu jest nieodłącznym dodatkiem tego typu posiłków. W polskiej kuchni jest ich tyle, że codziennie przez cały roku można jeść zupełnie inną. Mimo wszystko to surówka z jabłka i marchewki jest naszą ulubioną, a zarazem najbardziej tradycyjną.
Nic dziwnego, bo połączenie tych słodkich składników gwarantuje doskonały smak. O dziwo, ten klasyk może smakować jeszcze lepiej. A to dzięki dodaniu do niej warzywa, na które trwa obecnie sezon. Domyślasz się, o co chodzi?
Surówka z marchewki tylko tym dodatkiem
Aby surówka z marchewki smakowała jeszcze lepiej, należy dodać do niej dynię. Fakt, że takie połączenie może zaskoczyć, ale dla efektu smakowanego warto zaryzykować. Szczególnie że akurat trwa sezon, więc dynia jest dostępna w każdym sklepie, a jej cena nie jest wygórowana. Niezbędne produkty wraz z ich gramaturami znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Trzymaj się wytycznych, a surówka wyjdzie doskonała.
Składniki:
- 300 g dyni
- 1 jabłko
- 1 marchew
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżka sezamu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Surówka z jabłka i marchewki - przepis
Dynię, marchew oraz jabłko obierz. Następnie pozbądź się z dyni pestek i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki.
Tak samo zrób z marchewką i jabłkiem. Warzywa skropl sokiem z cytryny. Dodaj także oliwę.
Wsyp cukier i przypraw pieprzem, solą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby przyprawy połączyły się z warzywami. Wierzch surówki ozdób uprażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. Gotową podawaj na obiad, a na pewno będzie smakowała domownikom.
Tę zdrową rybę dostaniesz teraz w bajecznej cenie. Poznaj też genialny przepis na ciepłą kolację .