Smakosze.pl Przepisy Dodaj do jabłka i marchewki. Kultowa surówka do obiadu będzie 100 razy lepsza
Fot. Shutter/Vladimir Zhupanenko

Dodaj do jabłka i marchewki. Kultowa surówka do obiadu będzie 100 razy lepsza

11 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Surówka z jabłka i marchewki to klasyczny dodatek obiadowy. Przyrządzi ją każda kucharka i kucharz, ale już nie każdy wie, jak ją ulepszyć. Z jednym zaskakującym i sezonowym dodatkiem smakuje jeszcze lepiej. Wypróbuj przepis, a jesienią będziesz podawać tylko taką surówkę.

Najlepsza surówka do obiadu

Surówka do obiadu jest nieodłącznym dodatkiem tego typu posiłków. W polskiej kuchni jest ich tyle, że codziennie przez cały roku można jeść zupełnie inną. Mimo wszystko to surówka z jabłka i marchewki jest naszą ulubioną, a zarazem najbardziej tradycyjną.

Nic dziwnego, bo połączenie tych słodkich składników gwarantuje doskonały smak. O dziwo, ten klasyk może smakować jeszcze lepiej. A to dzięki dodaniu do niej warzywa, na które trwa obecnie sezon. Domyślasz się, o co chodzi?

dynia.jpg
Fot. Canva/skarau
Ulep kulki i zamocz w tej mieszance. To ciasto zachwyci każdego

Surówka z marchewki tylko tym dodatkiem

Aby surówka z marchewki smakowała jeszcze lepiej, należy dodać do niej dynię. Fakt, że takie połączenie może zaskoczyć, ale dla efektu smakowanego warto zaryzykować. Szczególnie że akurat trwa sezon, więc dynia jest dostępna w każdym sklepie, a jej cena nie jest wygórowana. Niezbędne produkty wraz z ich gramaturami znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Trzymaj się wytycznych, a surówka wyjdzie doskonała.

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 1 jabłko
  • 1 marchew
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżka sezamu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Surówka z jabłka i marchewki - przepis

Dynię, marchew oraz jabłko obierz. Następnie pozbądź się z dyni pestek i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki.

Tak samo zrób z marchewką i jabłkiem. Warzywa skropl sokiem z cytryny. Dodaj także oliwę.

Wsyp cukier i przypraw pieprzem, solą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby przyprawy połączyły się z warzywami. Wierzch surówki ozdób uprażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. Gotową podawaj na obiad, a na pewno będzie smakowała domownikom.

zdrową rybę dostaniesz teraz w bajecznej cenie. Poznaj też genialny przepis na ciepłą kolację .

su rów ka.jpg
Fot. Canva/Brycia James
Żadne mrożenie i suszenie. Strzelczyk po prostu pakuje grzyby do słoików
Układam warstwami i wsadzam do piekarnika. Smakuje lepiej, niż wszystkie szarlotki świata
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy