Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Układam warstwami i wsadzam do piekarnika. Smakuje lepiej, niż wszystkie szarlotki świata
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.10.2024 14:36

Układam warstwami i wsadzam do piekarnika. Smakuje lepiej, niż wszystkie szarlotki świata

zapiekanka jabłkowa
fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Ta zapiekanka z jabłek i dobrze ugotowanego ryżu to przysmak jak za dawnych czasów. Przepis jest niezwykle prosty, a zapiekanka jest z pewnością łatwiejsza niż szarlotka. Będzie świetnym podwieczorkiem albo obiadem na słodko.

Ciasto ryżowe z jabłkami

Szarlotka to typowy jabłkowy deser i świetna przekąska do kawy. Znacznie gorzej nadaje się jednak na podwieczorek z prawdziwego zdarzenia. Zapiekanka ryżowa z jabłkami jest tu o wiele lepsza, bo i ryż w roli węglowodanowej bazy posiłku sprawdza się znacznie lepiej niż kruche ciasto.

W PRL-u zajadaliśmy się tym przysmakiem, choć trzeba uczciwie przyznać, że niektórzy mogą nosić traumę z dzieciństwa. Owszem, to nic miłego być zmuszonym do jedzenia kleiku na słodko na obiad. Jednak, dobrze przyrządzony, taki posiłek jest apetyczny i sycący.

ryż na jabłkach
fot. youtube.com/swojskiejedzonko
Przed wyjściem z domu włóż kubek z monetą do zamrażalnika. Później będziesz sobie wdzięczny

Ryż z jabłkami jak szarlotka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Autorka przypomina tam tradycyjną metodę gotowania ryżu – z całkowitym wygotowaniem wody i powolnym „dochodzeniem” po zdjęciu z palnika. Niektóre babcie garnek z gorącym ryżem ukrywały w pościeli, by zapewnić mu długie trzymanie ciepła.

Składniki

  • 450 g ryżu
  • 6-8 jabłek
  • 1 l mleka
  • 80 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 ml soku z cytryny
  • 2 białka jajek
  • masło, sól

Szarlotka, ale na obiad

Ryż płuczemy i umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Zalewamy mlekiem i dodajemy szklankę wody. Słodzimy połową brązowego cukru i cukrem waniliowym. Przyprawiamy szczyptą soli.

Ryż gotujemy, aż wchłonie całą ciecz i stanie się lepki. Suchy ryż w garnku z przykrywką zawijamy w gazety i w koc lub nawet kołdrę, by zapewnić mu ciepło. Odstawiamy tak na co najmniej godzinę.

Jabłka obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Ścieramy je na tarce o grubych okach. Na patelni rozgrzewamy masło i wysypujemy resztę brązowego cukru. Kiedy zacznie się karmelizować, wysypujemy jabłka. Zalewamy sokiem z cytryny, przyprawiamy cynamonem. Mieszając, dusimy, aż zmiękną i zmienią się w jabłkową masę.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Na dno wykładamy połowę masy ryżowej i wyrównujemy. Na ryżu układamy jabłka, a następnie przykrywamy drugą jego warstwą. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Po upływie czasu pieczenia zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 120 stopni. Na zapiekankę wykładamy białka, lekko wyrównujemy i pieczemy dalej, aż piana zarumieni się od spodu. Podajemy z jogurtem greckim.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę jarzynową i zupę z kani.

gotowy ryż z jabłkami
fot. youtube.com/swojskiejedzonko