Smakosze.pl Przepisy Dodaj do lecza soczysty, egzotyczny owoc. Idealnie skomponuje się z resztą składników, dokładki nieuniknione
Canva/Piotr Krzeslak

Dodaj do lecza soczysty, egzotyczny owoc. Idealnie skomponuje się z resztą składników, dokładki nieuniknione

24 lipca 2023

Leczo jest smacznym i lubianym daniem jednogarnkowym. Syci, rozgrzewa i daje też wiele kulinarnych możliwości. Polecamy przepis na to smaczne danie z dodatkiem ananasa, który podkręci smak lecza i doda mu soczystości. Takie egzotyczne leczo będzie smakować całej rodzinie- na pewno sięgną po dokładkę.

Leczo, czyli smaczny i pożywny obiad

Leczo jest bardzo popularne na Węgrzech, ale jada się je też w Austrii, na Ukrainie, na Słowacji, w Czechach i oczywiście w Polsce. Ta pożywna potrawa bazuje na świeżych warzywach, ale do garnka trafia też kiełbasa i wiele przypraw. Każdy, kto zajmuje się kuchnią- ma swój sposób na przyrządzenie tego sycącego dania jednogarnkowego.

Tradycyjne leczo przyrządza się cebuli i różnych rodzajów papryk. Jednak zwykle w Polsce dodaje się do lecza pieczarki, koncentrat pomidorowy, czy marchewki. Proponujemy przepis na leczo z ananasem. Jego smak wszystkich zachwyci.

Znajoma dała mi przepis na niemiecką surówkę z cukinii. Jest lepsza nawet niż mizeria

Jak przygotować leczo z ananasem?

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 300 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2-3 papryczki piri-piri
  • 2-3 plastry ananasa
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 3 pomidory malinowe
  • 3 średnie marchewki
  • 2 łyżki koncentratu
  • 2 szklanki wody

Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dalej dodajemy oczyszczoną marchewkę, czosnek, paprykę, podsmażoną kiełbasę. Dodajemy też pokrojonego ananasa, papryczki piri-piri, pomidory malinowe bez skórki. Do garnka wrzucamy też oczyszczoną z gniazd nasiennych cukinię.

Następnie dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i wlewamy wodę. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Potem ogień zmniejszamy i często mieszamy . Gdy warzywa będą miękkie- to leczo będzie gotowe do podania.

Leczo z ananasem, czyli soczysty smak

Leczo z ananasem jest bardzo smaczne i soczyste. Dostarcza nam wielu cennych wartości odżywczych. Ananas doskonale podkręca tradycyjny smak lecza. Ten owoc charakteryzuje się słodko-cierpkim smakiem i bogactwem witamin. Ananas dostarcza nam witaminy C i B.

Bogaty jest też w kwas foliowy i enzym- bromelainę, który ma silne właściwości przeciwzapalne. Jedzenie ananasa zwalcza infekcje, ma właściwości bakteriobójcze i zapobiega chorobom układu krążenia i układu oddechowego . Leczo z ananasem można podawać z pieczywem. Pisaliśmy o najlepszym mięsie do lecza. Podawaliśmy też przepis na leczo od pań z Koła Gospodyń Wiejskich.

leczo
Canva/zhaubasar

Źródło: cookpad.com

Dlaczego w sklepach sprzedawane są pomidory bez szypułek? Powód jest inny niż myślicie
Przed samym upieczeniem dodaj ją do babki ziemniaczanej. Jej smak od razu poszybuje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy