Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jakie mięso dodajesz do lecza? Wybór Okrasy jest dość rzadko spotykany

Jakie mięso dodajesz do lecza? Wybór Okrasy jest dość rzadko spotykany

Leczo Karola Okrasy
canva/Piotr Krzeslak; Screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Lidla

Do leczo zazwyczaj trafia kiełbasa. Karol Okrasa stawia jednak na zupełnie inny białkowy dodatek. W jego daniu znajdziemy bowiem plastry schabu. Kucharz obsmaża je osobno, na koniec dopiero dusząc mięso z warzywami i sosem pomidorowym. Musicie spróbować — smak jest nieziemski.
 

Przepis na leczo ze schabem Karola Okrasy

Soczysty schab idealnie pasuje do papryki i cukinii. Karol Okrasa wie o tym doskonale i podkreśla te smaki porcją ogórków kiszonych, białym winem oraz aromatycznym sosem pomidorowym. Tak pysznego leczo jeszcze nie jedliście.

Składniki:

  • około 500 g schabu wieprzowego
  • 2 czerwone papryki
  • 4 niezbyt duże ogórki kiszone
  • 1 średnia cukinia
  • 2 drobne cebule
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 450 g pomidorów z puszki
  • 150 ml białego wina
  • 40 g masła
  • 40-50 g śmietany 18%
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • 5 g cukru
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej + do oprószenia mięsa
  • 15 ml oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz biały w ilości do smaku
  • natka pietruszki do posypania
Robi ogórki gyros inaczej niż wszyscy. Dodaje paprykę i marchewkę, co za smak

Jak zrobić dobre leczo? Karol Okrasa dodaje schab

Zaczynamy od oczyszczenia schabu i pokrojenia go w plastry. Oprószamy je solą, białym pieprzem oraz ostrą papryką. Smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przenosimy do żeliwnego naczynia, w którym będziemy dusić leczo, a na patelnię wlewamy 50 ml wina. Redukujemy je, po czym przelewamy do schabu.

Obsmażanie warzyw

Ogórki kiszone i cebulę kroimy w większą kostkę, czosnek w plasterki, a umyte papryki i cukinię w dość spore kawałki. Cebule oraz czosnek szklimy na patelni po smażeniu schabu, uprzednio dodając porcję oleju. 2/3 zawartości naczynia przekładamy do mięsa, a resztę na czysty talerz.

Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi, tym razem jednak całą porcję umieszczając w żeliwnym garze. Z papryką i cukinią postępujemy jak w przypadku czosnku i cebuli - 2/3 niech trafi do mięsa, 1/3 na talerz. Warzywa przysmażamy osobno.

Przygotowanie sosu pomidorowego

Wciąż na jednej patelni podsmażamy koncentrat pomidorowy, wlewamy pomidory z puszki oraz odrobinę wody i zagotowujemy. Doprawiamy sos cukrem, solą i pieprzem, a na koniec wsypujemy skórkę z cytryny. Aromatyczną masą zalewamy mięso z warzywami.

Ostrą i słodką paprykę smażymy z pozostałym winem, zagotowujemy ze szczyptą cukru. Przelewamy do żeliwnego garnka, a następnie dodajemy tam również masło i oregano. Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około 45 minut. Pod koniec gotowania dodajemy odłożone wcześniej warzywa.
 

Jak podać leczo ze schabem?

Danie zaproponowane przez Okrasę świetnie smakuje ze świeżą natką pietruszki oraz kwaśną śmietaną. Warto też podać do niego świeże razowe pieczywo.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na leczo. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować to danie bez mięsa — będzie równie pyszne. Być może spodoba wam się także oryginalna węgierska receptura bez dodatku cukinii wprost od Roberta Makłowicza.

Okrasy leczo ze schabem.png
canva/zhaubasar

Źródło: kuchnialidla