Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego w sklepach sprzedawane są pomidory bez szypułek? Powód jest inny niż myślicie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.07.2023 11:39

Dlaczego w sklepach sprzedawane są pomidory bez szypułek? Powód jest inny niż myślicie

pomidory
Canva/AlbertoLoyo

Chętnie sięgamy po pomidory, bo są smaczne i zdrowe. Jednak czy zdarza ci się zauważyć w sklepie, że te warzywa mają pourywane szypułki? Powodem nie jest chęć obniżenia wagi pomidorów przez oszczędnych klientów. Powód jest zupełnie inny. 

Pomidory, czyli samo zdrowie

Pomidory mają bogate zastosowanie w kuchni. Możemy dodawać je do sałatek, zapiekanek, makaronów i przetworów. Różnorodność pomidorów jest ogromna- możemy wybierać w krajowych, malinowych, śliwkowych i koktajlowych. Pomidory dostarczają nam witamin: A, Ce, E, K i witamin z grupy B. 

Oprócz witamin pomidory zawierają błonnik pokarmowy, sól, fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas i jod. Jedzenie tych warzyw znacząco obniża ryzyko zawału serca, miażdżycy, nowotworu szyjki macicy i prostaty. Pomidory mają też działanie moczopędne i odchudzające. Dlaczego jednak w sklepach są sprzedawane bez szypułek? Już wyjaśniamy!

Przed samym upieczeniem dodaj ją do babki ziemniaczanej. Jej smak od razu poszybuje

Pomidory bez szypułek w sklepach- o co chodzi?

Zdarza się, że podczas zakupów widzimy, że z pomidorów w sklepie zostały poobrywane szypułki. Powodem nie jest oszczędność klientów, którzy obrywają te części warzywa, by potem przy kasie mniej za niego zapłacić. Chodzi o zabezpieczenie pomidorów- stąd urwane szypułki.

Pomidory są delikatnymi warzywami, a twarde szypułki mogą je szybko uszkodzić. Dlatego wiele osób odrywa już szypułki w sklepie, żeby warzywo nie zostało uszkodzone, gdy będzie niesione ze sklepu do domu. Uszkodzenie pomidora powoduje jego szybsze gnicie i pleśnienie. Usunięcie szypułki zapobiega uszkodzeniu tego warzywa.

Jak przechowywać pomidory?

Pomidorów nie powinno się przechowywać w foliowym opakowaniu, bo brak powietrza powoduje ich psucie się. Po przyjściu do domu warto umyć te warzywa, osuszyć i wyłożyć do koszyka lub na talerz. Jeśli jednak wiemy, że tych pomidorów nie zjemy w ciągu dwóch dni- to należy schować je do lodówki. 

Pomidory powinny trafić do specjalnej szuflady na owoce i warzywa. Jednak warto zaznaczyć, że nie powinny one bezpośrednio sąsiadować z owocami, bo to przyspiesza ich gnicie. Pomidory należy zjeść w ciągu 3- 4 dni. Pisaliśmy o sposobach na obfite plony pomidorów. Pokazywaliśmy też sposób z restauracji na obranie pomidora.

pomidory
Canva/stacey_newman

Źródło: kobieta.wp.pl, kuchnia.wp.pl