Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego

leczo
Canva

Leczo jest wyrazistą i aromatyczną potrawą, która oparta jest na kiełbasie, warzywach i przyprawach. Danie wywodzi się z Węgier. Jednak w wielu krajach europejskich można zjeść potrawy inspirowane tym węgierskim daniem. Również Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki w Małopolsce serwuje wyjątkowe leczo.

Leczo- dobry pomysł na smaczny obiad

Leczo można przyrządzać z kiełbasą, ale w wersji wegetariańskiej. Każdy w tym daniu rodem z Węgier znajdzie coś, co mu zasmakuje. Leczo wywodzi się z północnej części Węgier. Początkowo to wyraziste danie było dostępne tylko dla szlachty. Wszystko dlatego, że papryka i pomidory były wyjątkowym rarytasem, którego niższe warstwy społeczne mogły się tylko obejść.

Klasyczne węgierskie leczo jest dodatkiem do dań mięsnych. Sam gulasz jest wegetariański. Oparty był głównie na sosie z pomidorów i sproszkowanej papryce. Potem zaczęto dodać do niego kiełbasę paprykową. My polecamy przepis pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce, w Małopolsce. W przepisie kiełbasa pełni ważną rolę. Wypróbujcie ten mistrzowski przepis na leczo.

Poszli do restauracji w Krakowie. Cena wody odbiera mowę, tylko dla bogaczy

Jak przygotować mistrzowski przepis na leczo?

Składniki:

  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • olej lub oliwa do smażenia
  • ½ kg kiełbasy
  • 60 dag pomidorów krojonych bez skórki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę kroimy i podsmażamy lekko na oleju, z papryki wycinamy gniazda i kroimy na niezbyt cienkie paski, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Cebulę dodajemy do papryki i dalej dusimy, cebulę kroimy, podsmażamy i dodajemy do garnka. 

Wszystko dusimy aż papryka zupełnie zmięknie, czyli 20 minut. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Dodajemy do garnka, razem z keczupem i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy czosnkiem i papryką w proszku. Dusimy jeszcze przez 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem. 

Duśmy powoli- w tym tkwi sekret smaku

Ważne jest, by leczo gotować powoli na małym ogniu. Wówczas danie bardzo zyska na smaku. Jak podkreślają panie z Koła Gospodyń Wiejskich, leczo jest najlepsze, gdy go odgrzewamy. 

Do tego leczo jest bogate w witaminy A, E i B6.  Zawiera też fosfor, potas i żelazo. Warto skorzystać z przepisu na to aromatyczne danie i cieszyć się jego pysznym smakiem. Potrawa jest bardzo pożywna i rozgrzewająca. Pisaliśmy też o przepisie na delikatne leczo. Radziliśmy też jak doprawić leczo. 

leczo

Źródło: gazetakrakowska.pl