Smakosze.pl

Canva

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego

1 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Leczo jest wyrazistą i aromatyczną potrawą, która oparta jest na kiełbasie, warzywach i przyprawach. Danie wywodzi się z Węgier. Jednak w wielu krajach europejskich można zjeść potrawy inspirowane tym węgierskim daniem. Również Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki w Małopolsce serwuje wyjątkowe leczo.

Leczo- dobry pomysł na smaczny obiad

Leczo można przyrządzać z kiełbasą, ale w wersji wegetariańskiej. Każdy w tym daniu rodem z Węgier znajdzie coś, co mu zasmakuje. Leczo wywodzi się z północnej części Węgier. Początkowo to wyraziste danie było dostępne tylko dla szlachty. Wszystko dlatego, że papryka i pomidory były wyjątkowym rarytasem, którego niższe warstwy społeczne mogły się tylko obejść.

Klasyczne węgierskie leczo jest dodatkiem do dań mięsnych. Sam gulasz jest wegetariański. Oparty był głównie na sosie z pomidorów i sproszkowanej papryce. Potem zaczęto dodać do niego kiełbasę paprykową. My polecamy przepis pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce, w Małopolsce. W przepisie kiełbasa pełni ważną rolę. Wypróbujcie ten mistrzowski przepis na leczo.

restauracja

Poszli do restauracji w Krakowie. Cena wody odbiera mowę, tylko dla bogaczy

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować mistrzowski przepis na leczo?

Składniki:
  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • olej lub oliwa do smażenia
  • ½ kg kiełbasy
  • 60 dag pomidorów krojonych bez skórki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę kroimy i podsmażamy lekko na oleju, z papryki wycinamy gniazda i kroimy na niezbyt cienkie paski, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Cebulę dodajemy do papryki i dalej dusimy, cebulę kroimy, podsmażamy i dodajemy do garnka. 

Wszystko dusimy aż papryka zupełnie zmięknie, czyli 20 minut. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Dodajemy do garnka, razem z keczupem i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy czosnkiem i papryką w proszku. Dusimy jeszcze przez 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem. 

Duśmy powoli- w tym tkwi sekret smaku

Ważne jest, by leczo gotować powoli na małym ogniu. Wówczas danie bardzo zyska na smaku. Jak podkreślają panie z Koła Gospodyń Wiejskich, leczo jest najlepsze, gdy go odgrzewamy. 

Do tego leczo jest bogate w witaminy A, E i B6.  Zawiera też fosfor, potas i żelazo. Warto skorzystać z przepisu na to aromatyczne danie i cieszyć się jego pysznym smakiem. Potrawa jest bardzo pożywna i rozgrzewająca. Pisaliśmy też o przepisie na delikatne leczo. Radziliśmy też jak doprawić leczo. 

leczo

Źródło: gazetakrakowska.pl

placki z pokrzywą

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę

CZYTAJ DALEJ
sprzedaż polskich truskawek

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? 1 detal mówi wszystko

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >