Smakosze.pl Przepisy Dodaj do marynowanych grzybów. Wystarczy łyżka, a będą jeszcze smaczniejsze
Fot. Shutter/SugarSugarBee

Dodaj do marynowanych grzybów. Wystarczy łyżka, a będą jeszcze smaczniejsze

11 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon na grzybobranie powoli się kończy, więc to dobry powód, aby poznać sposoby na przechowywanie zbiorów. Mrożone lub suszone wydają się niczym przy marynowanych grzybach. Takie przetwory o wiele lepiej smakują i zachowują smak. Dlatego dowiedz się, jak przygotować zalewę do grzybów marynowanych, a smak zaskoczy nawet najstarszego grzybiarza.

Marynowane grzyby lepsze niż suszone

Lasy tej jesieni obrodziły w grzyby na tyle, że można zachować ich smak na wiele sposobów. Jeżeli znaczną część swoich zbiorów już zamroziłaś lub ususzyłaś, to pozostałą część zamarynuj. Wiemy, że grzyby w occie to przysmak, który nie do każdego przemawia, ale te z przepisu umieszczonego poniżej nie mają sobie równych.

Wszystko za sprawą jednego składnika, z którym przygotowywana jest zalewa do grzybów marynowanych. Dzięki niemu przetwory nabierają zupełnie innego i lepszego smaku. Czytaj dalej, a poznasz nie tylko dokładną instrukcję dotyczącą przygotowania, ale też niezbędne składniki.

grzy by.jpg
Fot. Canva/madeleinesteinbach
Już we wtorek Dino oszaleje. Przecena do 89 groszy, taniej się nie da

Zalewa do marynowanych grzybów tylko z tym składnikiem

Zalewa do grzybów marynowanych powstaje przede wszystkim z octu. Oprócz niego potrzebne są także inne składniki, ale kluczowym jest gorczyca. Łyżka tej przyprawy zupełnie odmieni smak grzybów, dzięki czemu będą smakować jeszcze lepiej. Dokładne proporcje oraz same składniki poznasz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 2 kg grzybów
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 cebula
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 4 liście laurowe

Przepis na marynowane grzyby

Przygotowanie rozpocznij od dokładnego oczyszczenia i umycia grzybów. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Teraz czas na przygotowanie zalewy.

Do garnka wlej wodę oraz ocet. Dodaj liście laurowe, cukier, sól, ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz gorczycę. Składniki wymieszaj, a następnie doprowadź do zagotowania.

Do dużego garnka wlej wodę i wsyp grzyby. Obgotuj je przez 5 minut, a następnie odcedź. Przełóż je do wyparzonych słoików, wypełniając ¾ ich objętości.

Zalej je gorącą zalewą, a następnie szczelnie zakręć. Słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Marynowane grzyby przechowuj w chłodnym miejscu, a na długo zachowają swój smak.

marynowane grzyby.jpg
Fot. Canva/Jiri Hera
Na imieniny męża zrobiłam prostą sałatkę. Goście byli nią zachwyceni
Strzelczyk zdradził swój sposób na kiszenie kapusty w słojach. Nie można zapomnieć o jednej czynności
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy