Dodaj do marynowanych grzybów. Wystarczy łyżka, a będą jeszcze smaczniejsze
Sezon na grzybobranie powoli się kończy, więc to dobry powód, aby poznać sposoby na przechowywanie zbiorów. Mrożone lub suszone wydają się niczym przy marynowanych grzybach. Takie przetwory o wiele lepiej smakują i zachowują smak. Dlatego dowiedz się, jak przygotować zalewę do grzybów marynowanych, a smak zaskoczy nawet najstarszego grzybiarza.
Marynowane grzyby lepsze niż suszone
Lasy tej jesieni obrodziły w grzyby na tyle, że można zachować ich smak na wiele sposobów. Jeżeli znaczną część swoich zbiorów już zamroziłaś lub ususzyłaś, to pozostałą część zamarynuj. Wiemy, że grzyby w occie to przysmak, który nie do każdego przemawia, ale te z przepisu umieszczonego poniżej nie mają sobie równych.
Wszystko za sprawą jednego składnika, z którym przygotowywana jest zalewa do grzybów marynowanych. Dzięki niemu przetwory nabierają zupełnie innego i lepszego smaku. Czytaj dalej, a poznasz nie tylko dokładną instrukcję dotyczącą przygotowania, ale też niezbędne składniki.
Zalewa do marynowanych grzybów tylko z tym składnikiem
Zalewa do grzybów marynowanych powstaje przede wszystkim z octu. Oprócz niego potrzebne są także inne składniki, ale kluczowym jest gorczyca. Łyżka tej przyprawy zupełnie odmieni smak grzybów, dzięki czemu będą smakować jeszcze lepiej. Dokładne proporcje oraz same składniki poznasz, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 2 kg grzybów
- 1 łyżka gorczycy
- 1 cebula
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 4 liście laurowe
Przepis na marynowane grzyby
Przygotowanie rozpocznij od dokładnego oczyszczenia i umycia grzybów. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Teraz czas na przygotowanie zalewy.
Do garnka wlej wodę oraz ocet. Dodaj liście laurowe, cukier, sól, ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz gorczycę. Składniki wymieszaj, a następnie doprowadź do zagotowania.
Do dużego garnka wlej wodę i wsyp grzyby. Obgotuj je przez 5 minut, a następnie odcedź. Przełóż je do wyparzonych słoików, wypełniając ¾ ich objętości.
Zalej je gorącą zalewą, a następnie szczelnie zakręć. Słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Marynowane grzyby przechowuj w chłodnym miejscu, a na długo zachowają swój smak.