Dodaj drożdże do ryżu i wymieszaj. Po chwili padniesz z wrażenia
Co się stanie, gdy wymieszasz drożdże z ryżem? Pewnie się nie spodziewasz, ale powstanie pyszny chlebek! Gdy go skosztujesz, nie będziesz chciał jeść już pieczywa ze sklepu. Domowy wypiek jest mięciutki, wilgotny i ma chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje ze zdrowymi dodatkami.
Pieczywo to ważny składnik codziennej diety
Jesteśmy przyzwyczajeni do kupowania pieczywa w piekarniach lub w sklepach spożywczych. Do wyboru mamy szeroką gamę chlebów i bułek. Jednak tak naprawdę nigdy nie wiemy, jak pieczywo, które kupujemy, zostało zrobione . I co najgorsze, nie wiemy z jakich składników zostało przygotowane.
Pieczywo jest codziennym składnikiem naszej diety. Dostarcza nam cennych witamin i minerałów. Syci i odżywia. Jest bazą do kanapek, zdrowych śniadań czy pysznych kolacji. Polecamy przepis na chlebek, który powstaje z połączenia ryżu i drożdży. Jest prosty w przyrządzeniu i doskonały z różnymi dodatkami. Warto spróbować.
Dodaj drożdże do ryżu, czyli przepis na wyborny chlebek
Składniki:
- 200 g ryżu
- 350 ml wody
- 100 ml mleka
- 10 g cukru
- 6 g drożdży
- 3 g soli
- 300 g mąki
- 30 ml oleju
Ryż wypłucz, wsyp do garnka z gotującą się wodą i gotuj 15 minut. Po ugotowaniu ryż wymieszaj i przełóż do miski. Do oddzielnej miseczki wlej ciepłe mleko, wsyp cukier i drożdże. Dokładnie wymieszaj, miseczkę przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie ponownie wymieszaj, przelej mleko z drożdżami do miski z ciepłym ryżem, dodaj sól i wymieszaj.
Do miski z ryżem przesiej mąkę, całość wymieszaj i zagniataj ciasto. Dodaj olej i dalej zagniataj, aż do uzyskania zwartego i sprężystego ciasta.
Teraz nakryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na godzinę. Ciasto po tym czasie wyrośnie.
Przygotuj blaszkę do pieczenia o średnicy 23 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i włóż ciasto, wcześniej jeszcze je formując. Przykryj blaszkę ściereczką i odstaw na 20 minut.
Następnie blaszkę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz 45 minut.
Pyszny dodatek do domowego chlebka
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- papryka czerwona
- papryka żółta
- pietruszka
Ząbki czosnku włóż do praski i przeciśnij. Tak przygotowany czosnek wrzuć na patelnię i podsmaż. Cebulę pokrój i zeszklij na patelni. Papryki pokrój w paski i dodaj do cebuli i czosnku. Smaż wszystko razem. Pokrój pietruszkę.
Wyjmij chlebek z piekarnika, pokrój na kromki i nałóż na nie warzywa z patelni, posyp pietruszką. Chlebek jest lekki i puszysty. Taki zestaw będzie doskonały na śniadanie czy kolację. Pisaliśmy o przepisie na chlebek z dyni. Polecaliśmy też przepis na chlebek bananowy.
Źródło: YouTube/ @cookrate-dough