Dodaj szczyptę do kawy. Rozbudzi Cię w chłodny poranek i doda energii na cały dzień
Filiżanka kawy jest tym, bez czego nie wyobrażamy sobie udanego początku dnia. W nadchodzącym okresie chłodnych poranków, nic tak nie postawi Cię na nogi jak rozgrzewająca kawa ze szczyptą kardamonu. Poza niezwykłymi walorami smakowymi taka kawa ma również korzystne działanie zdrowotne.
Kardamon wywodzi się z Indii i ma charakterystyczny słodko-pikantny smak oraz intensywny korzenny aromat. Posiada właściwości rozgrzewające oraz przeciwbakteryjne, a także dostarcza do organizmu wiele witamin oraz pierwiastków. Zbawienne działanie kardamonu możesz zamknąć w smaku pysznej jesiennej kawy. Wypróbuj ten przepis koniecznie.
Przepis na rozgrzewającą kawę z kardamonem
Składniki na 1 filiżankę kawy:
-
2 łyżeczki kawy mielonej
-
szklanka wody
-
szczypta kardamonu mielonego lub jedno jego nasiono
-
łyżeczka miodu
Jak przyrządzić aromatyczna kawę z kardamonem
Do garnuszka wlej wodę na kawę. Zagotuj, po czym dodaj szczyptę kardamonu . Jeśli masz kardamon w formie nasiona, usuń z niego zieloną łupinę a uzyskane ziarenka utrzyj w moździerzu . Wodę z dodatkiem przyprawy gotuj pod przykryciem przez ok. pół minuty .
Do wrzącej wody wsyp dwie łyżeczki kawy. Gotuj całość przez kolejne 3 minuty . Po tym czasie wyłącz gaz, posłódź kawę i odstaw na czas niezbędny do opadnięcia fusów na dn o.
Kawę przelej do filiżanki. Najlepiej smakuje świeżo po zaparzeniu . Do kawy z kardamonem możesz dodać też cynamon lub udekorować ją z wierzchu bitą śmietaną . Wypróbuj pobudzającą kawę z dodatkiem chilli . Znamy sposób przyrządzania bogatego korzennego wariantu kawy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyborne niecodzienne kluski leniwe z dodatkiem suszonych śliwek. Przysmak w jesiennym wydaniu
-
Zachwycające zasmażane buraczki. Idealny dodatek do kotletów mielonych
-
Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę