Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 13.09.2022 22:15

Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę

kaszanka
Canva / stockfotocz

Kaszanka jest prostym wyrobem wędliniarskim, składającym się z kaszy z dodatkiem krwi oraz podrobów. Okazuje się jednak, ze ten niepozorny składnik możesz prosto przemienić w niebanalną ciepłą przekąskę. Kaszanka zapiekana z kapustą kiszoną i jabłkiem zawojuje każdą imprezą.

Kaszanka wyśmienicie komponuje się zarówno z kapustą jak i z jabłkiem. A jeśli połączyć ze sobą wszystkie trzy składniki na raz? Rezultat przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Wszystkie składniki na pieczoną kaszankę najłatwiej jest upiec w jednej dużej formie. Jeśli jednak posiadasz odpowiednią ilość mniejszych naczyń żaroodpornych, możesz porcje kaszanki zapiekać w nich indywidualnie. Egzamin zdadzą też łódeczki uformowane z papieru do pieczenia. Podana w indywidualnych porcjach kaszanka będzie estetyczną i oryginalną propozycją na niezobowiązujące spotkanie czy imprezę.

Przepis na zaskakującą pieczoną kaszankę

Składniki:

  • 1/2 kg kaszanki

  • 1/2 kg kapusty kiszonej

  • 3 średnie cebule

  • 1 deserowe jabłko

  • olej do smażenia

  • łyżka majeranku

  • sól i pieprz do smaku

Prosta pieczona kaszanka krok po kroku

Przygotuj poszczególne składniki za zapiekaną kaszankę: cebulę obierz i pokrój w pióra. Kapustę kiszoną poszatkuj. Jabłko umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pozostałą część pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj kapustę, oraz dopraw zawartość patelni solą, pieprzem i majerankiem. Duś warzywa do kaszanki przez ok. 15-20 minut.

Na dnie formy do pieczenia rozłóż kapustę z cebulą i przyprawami. Na warzywa porozkładaj kaszankę. Na wierzchu połóż równomiernie plasterki jabłka. Jeśli przygotowujesz danie w indywidualnych naczyniach, porozkładaj w nich po równo poszczególne porcje składników.

Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Włóż naczynie z kaszanką i zapiekaj wszystko przez ok. 45 minut. Po upieczeniu podawaj kaszankę od razu. Z kaszanki zrobisz pyszne nadzienie do pierogów. Ten wyrób jest wyśmienitym dodatkiem do jajecznicy.

Canva / ma-no
Canva / ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: