Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę
Kaszanka jest prostym wyrobem wędliniarskim, składającym się z kaszy z dodatkiem krwi oraz podrobów. Okazuje się jednak, ze ten niepozorny składnik możesz prosto przemienić w niebanalną ciepłą przekąskę. Kaszanka zapiekana z kapustą kiszoną i jabłkiem zawojuje każdą imprezą.
Kaszanka wyśmienicie komponuje się zarówno z kapustą jak i z jabłkiem. A jeśli połączyć ze sobą wszystkie trzy składniki na raz? Rezultat przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Wszystkie składniki na pieczoną kaszankę najłatwiej jest upiec w jednej dużej formie. Jeśli jednak posiadasz odpowiednią ilość mniejszych naczyń żaroodpornych, możesz porcje kaszanki zapiekać w nich indywidualnie. Egzamin zdadzą też łódeczki uformowane z papieru do pieczenia. Podana w indywidualnych porcjach kaszanka będzie estetyczną i oryginalną propozycją na niezobowiązujące spotkanie czy imprezę.
Przepis na zaskakującą pieczoną kaszankę
Składniki:
1/2 kg kaszanki
1/2 kg kapusty kiszonej
3 średnie cebule
1 deserowe jabłko
olej do smażenia
łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
Prosta pieczona kaszanka krok po kroku
Przygotuj poszczególne składniki za zapiekaną kaszankę: cebulę obierz i pokrój w pióra. Kapustę kiszoną poszatkuj. Jabłko umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pozostałą część pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj kapustę, oraz dopraw zawartość patelni solą, pieprzem i majerankiem. Duś warzywa do kaszanki przez ok. 15-20 minut.
Na dnie formy do pieczenia rozłóż kapustę z cebulą i przyprawami. Na warzywa porozkładaj kaszankę. Na wierzchu połóż równomiernie plasterki jabłka. Jeśli przygotowujesz danie w indywidualnych naczyniach, porozkładaj w nich po równo poszczególne porcje składników.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Włóż naczynie z kaszanką i zapiekaj wszystko przez ok. 45 minut. Po upieczeniu podawaj kaszankę od razu. Z kaszanki zrobisz pyszne nadzienie do pierogów. Ten wyrób jest wyśmienitym dodatkiem do jajecznicy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły puszyste? 1 sprawdzony dodatek rozwiązuje problem
Patent na idealny biszkopt. Znamy sekret cukierników, nie ma doskonalszych proporcji
Aromatyczna kapusta zasmażana po góralsku. Wyróżnia ją 1 uwielbiany składnik