Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycające zasmażane buraczki. Idealny dodatek do kotletów mielonych
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 13.09.2022 22:58

Zachwycające zasmażane buraczki. Idealny dodatek do kotletów mielonych

zasmażane buraczki
Canva / YelenaYemchuk

Zasmażane buraczki, podawane na ciepło do obiadu, są tradycyjnym i pysznym dodatkiem. Warzywa przed przygotowaniem sałatki można ugotować w wodzie, lub tak jak proponujemy w poniższym przepisie- upiec. Do tego wystarczy dodatek podsmażonej cebulki i kilku przypraw, aby pyszne zasmażane buraczki były gotowe do podania.

Aby przygotować składniki na zasmażane buraczki, należy najpierw upiec bulwy. Dzięki pieczeniu, w warzywach zostają cenne witaminy i składniki mineralne. Ponadto upieczone buraki są intensywniejsze w smaku, niż te gotowane w wodzie, przez co gotowe zasmażane buraczki smakują wręcz wyśmienicie.

Przepis na znakomite zasmażane buraczki

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych

  • 1 duża cebula

  • 1,5 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • odrobina soku z cytryny

  • cukier, sól oraz pieprz do smaku

Jak prosto przyrządzić domowe zasmażane buraczki

Buraki dokładnie wyszoruj. Każdą bulwę zawiń starannie w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 45-60 minut. Dobrze upieczone warzywa na buraczki zasmażane powinny być miękkie.

Upieczone buraki zostaw do ostygnięcia. Następnie rozwiń z folii, obierz i zetrzyj na na tarce o dużych oczkach. Odłóż na bok w osobnym naczyniu, pozwalając aby na jego dnie zbierał się sok ze startych warzyw.

Cebulę obierz z łupiny i drobno poszatkuj. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę do buraczków zasmażanych. Następnie dodaj mąkę pszenną i smaż jasną zasmażkę przez 1-2 minuty.

Do zeszklonej cebuli z zasmażką dodaj starte buraki razem z płynem, który z nich wyciekł w międzyczasie. Podsmażaj całość jeszcze przez 3-4 minuty. Buraczki zasmażane dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, na koniec dosłódź odrobinę cukrem. Teraz pyszne buraczki zasmażane są gotowe do podania. Zasmażane buraczki komponują się wyśmienicie z kotletami mielonymi. Buraki są wdzięcznym warzywem do marynowania.

Canva / Ewgenija_s
Canva / Ewgenija_s

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: