Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak
W gąszczu nowatorskich przepisów i niekonwencjonalnych, kulinarnych rozwiązań warto czasem sięgnąć po odrobinę klasyki. Z taką właśnie intencją prezentujemy Wam zupę ogórkową po staropolsku. Potęga jej smaku tkwi w nieco zapomnianym dziś ziole, czyli lubczyku. Dorzuć go do garnka i przekonaj się, jak smakowała ogórkowa gotowana przed laty.
Wyjątkowa zupa ogórkowa, która pojawiła się na TikToku na kanale @dopieczone przygotowywana jest na wywarze drobiowym. Nie może obejść się także bez bogatego dodatku włoszczyzny. Do tego ziemniaki, tarte ogórki kiszone i oczywiście gwiazda przepisu, czyli pęczek świeżego lubczyku. Na samą myśl ślinka napływa do ust.
Przepis na zupę ogórkową po staropolsku
Składniki:
-
2 l wody
-
2 ćwiartki kurczaka
-
1 łyżka soli
-
1 liść laurowy
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
kawałek selera
-
1 por
-
1 pęczek lubczyku
-
kilka ziaren pieprzu
-
4 ziemniaki
-
4 ogórki kiszone
-
1/2 szklanki śmietany 18% lub 30%
-
1 łyżka mąki pszennej
-
pieprz czarny mielony
-
suszony lubczyk
Jak ugotować zupę ogórkową pyszną, jak przed laty?
Do dużego garnka wlej 2 litry wody . Włóż do niego mięso na zupę ogórkową. Następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dołóż też umytą włoszczyznę i pęczek lubczyku . Całość doprowadź do wrzenia, a następnie trzymaj na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem do momentu, aż kurczak i warzywa zmiękną .
Po upływie tego czasu do garnka dodaj sól i kilka ziaren pieprzu . Dorzuć także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kontynuuj gotowanie zupy ogórkowej w przykrytym garnku na wolnym ogniu .
W międzyczasie zetrzyj ogórki kiszone na drobnej tarce . Kiedy ziemniaki w zupie będą miękkie, dołóż do garnka starte warzywa razem z sokiem . Gotuj całość przez kilka minut, następnie zabiel zupę ogórkową 1/2 szklanki zahartowanej śmietany. Zagęść ją też zaklepką z 2 łyżek mąki i odrobiny wywaru . Potrawę gotuj przez kolejne 3-4 minuty, często mieszając . Na koniec zupę ogórkową dopraw do smaku mielonym pieprzem . Dodaj także solidną szczyptę suszonego lubczyku . Tak przygotowaną zupę możesz już rozlewać na talerze.
Więcej ciekawych zastosowań lubczyku znajdziesz w naszym artykule . Ogórkowa Magdy Gessler wyróżnia się jednym istotnym szczegółem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze
-
Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: TikTok @dopieczone