Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.02.2023 19:49

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Lepsze niż kotlety mielone
Canva / Marina Maslowa

Kotlety mielone znane są pod rozmaitymi postaciami. Dziś prezentujemy recepturę na tak zwane hreczanyki pochodzące z kuchni rejonu Podkarpacia. Dzięki wymieszaniu mięsa z kaszą gryczaną otrzymujemy danie pożywne, zdrowe i niedrogie w przygotowaniu. Przede wszystkim jednak te kotlety są po prostu pyszne.

Nazwa "hreczanyki" wzięła się od bogatego dodatku kaszy gryczanej. Produkt ten pozyskiwany jest z gryki zwyczajnej, zwanej również hreczką. W regionalnych kotletach mielonych niemniej ważny jest smak podsmażonej cebulki, a także czosnku. Poznajcie pyszne hreczanyki.

Przepis na hreczanyki czyli regionalne kotlety mielone

Składniki:

  • 500 kg mięsa mielonego

  • 500 g kaszy gryczanej (już ugotowanej)

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • szczypta majeranku

  • szczypta tymianku

  • 3 jajka

  • sól

  • pieprz

Jak usmażyć pyszne i tanie kotlety mielone zwane hreczanykami?

Cebulę do kotletów mielonych obierz i pokrój w kostkę. Warzywo wrzuć na patelnię na dobrze rozgrzany olej. Oprósz je solą i podsmaż, cały czas mieszając. Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić.

Do dużej miski przesyp ugotowaną kaszę na hreczanyki. Dodaj do niej mielone mięso wieprzowe. Dołóż 3 całe jajka, podsmażoną cebulkę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec starannie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia hreczanyków. Następnie dłonie zwilż wodą i z wymieszanych składników formuj ręcznie niewielkie kotlety mielone. Każdego z nich usmaż na rumiany kolor z obu stron. Gotową potrawę podawaj z sosem, np. grzybowym, i ulubioną surówką. Dodaj do kotletów mielonych 2 niecodzienne składniki, a wyjdą bajecznie soczyste. Jajko w mięsie mielonym możesz zastąpić tym aromatycznym produktem.

Canva / JackF
Canva / JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: