Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Racuchy nie wchłoną tłuszczu
canva/vovashevchuk

Czy wiecie, co zrobić, żeby racuchy nie piły tłuszczu? Prosty patent polegający na dodaniu łyżki octu do ciasta uchroni smakołyk przed nasiąkaniem olejem. Niewielka zmiana zaowocuje znakomitym deserem dla całej rodziny. Spróbujecie?

Smażone na patelni ciasto często chłonie tłuszcz. Jednym ze sposobów przeciwdziałania temu zjawisku jest dodawanie octu do masy. Patent znany z przepisów na pączki będzie przydatny także podczas przygotowywania racuchów. Warto przetestować i przekonać się jak delikatną słodycz można uzyskać.

Przepis na lekkie racuchy

Składniki:

  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 duże jajo lub 3 łyżki aquafaby

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 10 g cukru

  • 2 słodkie jabłka średniej wielkości

  • 1 łyżka octu

  • kilka kropel esencji waniliowej

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażeni

Do podania (opcjonalnie):

Jak zrobić lekkie racuchy? Znamy prosty sposób

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy także cukier i mieszamy. Następnie wlewamy mleko, ocet i odrobinę esencji waniliowej.

Dokładnie łączymy składniki, najlepiej przy pomocy miksera. Wrzucamy umyte, obrane i starte na tarce o większych oczkach jabłka i szybko łączymy je z ciastem. Na patelnię wlewamy porcję oleju i dobrze ją rozgrzewamy.

Przy pomocy łyżki formujemy racuchy i smażymy je na średnim ogniu, aż do zrumienienia z obu stron. Gotowy przysmak odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z wybranymi dodatkami.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na racuchy. Szczególnie polecamy przepis wykorzystujący maślankę. Być może do gustu przypadnie wam też wersja z dodatkiem mąki gryczanej.

Dodanie octu sprawi, że racuchy nie wchłoną tłuszczu
canva/TorriPhoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: