Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu
Czy wiecie, co zrobić, żeby racuchy nie piły tłuszczu? Prosty patent polegający na dodaniu łyżki octu do ciasta uchroni smakołyk przed nasiąkaniem olejem. Niewielka zmiana zaowocuje znakomitym deserem dla całej rodziny. Spróbujecie?
Smażone na patelni ciasto często chłonie tłuszcz. Jednym ze sposobów przeciwdziałania temu zjawisku jest dodawanie octu do masy. Patent znany z przepisów na pączki będzie przydatny także podczas przygotowywania racuchów. Warto przetestować i przekonać się jak delikatną słodycz można uzyskać.
Przepis na lekkie racuchy
Składniki:
200 ml mleka lub napoju roślinnego
1 szklanka mąki pszennej
1 duże jajo lub 3 łyżki aquafaby
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 g cukru
2 słodkie jabłka średniej wielkości
1 łyżka octu
kilka kropel esencji waniliowej
szczypta soli
olej rzepakowy do smażeni
Do podania (opcjonalnie):
cukier puder
domowa konfitura śliwkowa
bita śmietana
Jak zrobić lekkie racuchy? Znamy prosty sposób
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy także cukier i mieszamy. Następnie wlewamy mleko, ocet i odrobinę esencji waniliowej.
Dokładnie łączymy składniki, najlepiej przy pomocy miksera. Wrzucamy umyte, obrane i starte na tarce o większych oczkach jabłka i szybko łączymy je z ciastem. Na patelnię wlewamy porcję oleju i dobrze ją rozgrzewamy.
Przy pomocy łyżki formujemy racuchy i smażymy je na średnim ogniu, aż do zrumienienia z obu stron. Gotowy przysmak odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z wybranymi dodatkami.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na racuchy. Szczególnie polecamy przepis wykorzystujący maślankę. Być może do gustu przypadnie wam też wersja z dodatkiem mąki gryczanej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dietetyczka wybrała największe hity z Biedronki. Ich składy to ideał, a nie kosztują fortuny
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama