Jak wykorzystać w kuchnii lubczyk?
Lubczyk nie jest ziołem zbyt popularnym w naszej kuchni. A szkoda, bo ma liczne walory zdrowotne i potrafi dodać potrawom smaku. Niestety mało kto wie, jak wykorzystać w kuchni lubczyk. Dlatego podpowiemy wam dziś, do czego warto go dodać i co możecie z niego przygotować.
Lubczyk swoim wyglądem przypomina nieco natkę pietruszki, tylko jest od niej większy, grubszy. Jest orzeźwiający, smakuje jak maggi, bo jest podstawowym składnikiem tej przyprawy. Już w starożytności zaliczano go do naturalnych afrodyzjaków. A preparaty z lubczyku zaleca się dla podniesienia poziomu libido. Jednak zioło to ma też lecznicze działanie, a poza tym świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw.
Ziele to bez problemu rośnie w przydomowych ogródkach, w których jest lekka gleba. Jego łodygi mogą dorastać do metra wysokości. Latem kwitnie na blado żółto. W kuchni najbardziej ceni się jego liście, w medycynie - korzeń.
Jak wykorzystać w kuchni lubczyk?
Liście lubczyku mają ostrawy smak. Świeże lub suszone można dodawać do rosołu i innych zup, np. flaków, grochówki, zupy fasolowej.
Lubczykiem warto też doprawiać sosy pomidorowe i mięsne, a także sałatki, dania z ryb i owoców morza, a także z warzyw (np. szpinaku, kapusty).
Ziele to można dodawać do wypiekanego chleba, a także parzyć z niego relaksującą herbatkę. Trzeba jednak używać lubczyku z umiarem, bo potrafi zdominować smak potrawy.
Lecznicze właściwości lubczyku
Lubczyk korzystnie wpływa na układ pokarmowy i moczowy. Reguluje też procesy trawienne, hamując nadmierną fermentację w jelitach. Warto więc dodawać go do ciężkostrawnych potraw.
Lubczyk chroni też przed chorobami serca, ma działanie wykrztuśne, wspomaga koncentrację i wzmacnia organizm. Pozytywnie wpływa na kondycję skóry.
Sprawdź, jak przygotować pastę z lubczyku doskonałą do rosołu, a także, jak zrobić sos na bazie lubczyku.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poradnikzdrowie, kuchnia.wp